Nieuws/Binnenland
1002816358
Binnenland

Tweede Kamer stemt voor verhoging maximumstraf doodslag naar 25 jaar

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de maximale straf voor doodslag omhoog moet van 15 naar 25 jaar. De coalitie is verdeeld over het plan, met VVD en CDA als voorstanders en D66 en CU als tegenstanders. Maar door steun van verschillende rechtse oppositiepartijen heeft het voorstel het dinsdag gehaald.

Naast VVD en CDA steunen PVV, JA21, SGP, Groep Van Haga, Forum voor Democratie, Denk, BBB en Liane den Haan de verhoging naar 25 jaar.

GL heeft een amendement op het wetsvoorstel ingediend, om de maximale strafmaat niet naar 25 maar naar 20 jaar te verhogen. D66, SP, PvdA, de Dierenpartij, CU, Volt, Bij1 steunden dat voorstel, maar een meerderheid wil dus toch vasthouden aan 25 jaar. Omdat het voorstel voor 20 jaar het niet haalde, besloten SP en CU toch maar in te stemmen met maximaal 25 jaar. Dat is beter dan de huidige maximale straf van 15 jaar, redeneren die partijen.

Langgekoesterde wens

Het verhogen van de maximale straf voor doodslag is een langgekoesterde wens in politiek Den Haag. Toch was er onder partijen nog discussie over hoe hoog die zou moeten worden.

Kamerleden van links tot rechts zien in dat de maximale straf omhoog moet. De vorige Tweede Kamer schaarde zich al achter een voorstel van VVD-Kamerlid Van Wijngaarden om de maximale straf te verhogen.

De ministerraad ging vorig jaar februari al akkoord met een nieuw maximum van 25 jaar celstraf. Hierdoor komt de straf meer in de buurt van de maximale straf van 30 jaar voor moord, was de redenering. Wat volgens voorstanders meer recht doet aan de ernst van het misdrijf. Nu is de Tweede Kamer daar definitief mee akkoord gegaan, de Eerste Kamer moet er nog over stemmen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop