Nieuws/Buitenland
1002847
Buitenland

Premier Oekraïne treedt af

De Oekraïense premier Mykola Azarov heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft de regering dinsdag in Kiev laten weten. Hij trad af vóór de stemming van het parlement over een motie van wantrouwen tegen de regering. Het Oost-Europese land is al weken middelpunt van gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie.

De 66-jarige Azarov wil met zijn vrijwillige terugtreden helpen om een oplossing te vinden voor de crisis in het land. ,,Ik heb persoonlijke de beslissing genomen om de president te vragen mijn ontslag te accepteren'', aldus Azarov in een verklaring. In Oekraïne wordt al wekenlang geprotesteerd tegen de regering en president Viktor Janoekovitsj.

Oekraïne is na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk, maar politiek sterk verdeeld. In het westen van Oekraïne wil de bevolking graag dat het land zich bij de Europese Unie aansluit, terwijl het oosten, waar Russisch de voertaal is, pleit voor sterke banden met Rusland.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");