Nieuws/Buitenland
1002850
Buitenland

Even geen stenen maar gesprekken in Kiev

Geen molotovcocktails en stenen gooiende demonstranten in Kiev donderdag. Na vijf dagen van rellen en gevechten tussen actievoerders en politie werd donderdag in de hoofdstad van Oekraïne gepraat tussen de oppositie en president Viktor Janoekovitsj. De partijen waren een bestand overeengekomen om dat overleg in alle rust te laten verlopen.

En ook de komende dagen wordt er waarschijnlijk veel gepraat. Vrijdag arriveert Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding) in Kiev. Hij is een van de twee commissarissen die namens de EU gaat bemiddelen in het escalerende conflict tussen de president en de oppositie. EU-buitenlandchef Catherine Ashton komt volgende week.

Het parlement van Oekraïne komt volgende week in buitengewone zitting bijeen om zich te beraden over de crisis in het Oost-Europese land en vooral over het lot van het kabinet onder leiding van premier Mykola Azarov. Parlementsvoorzitter Vladimir Rybak zei dat er „vele onderwerpen zijn die in de parlementszaal en niet op straat moeten worden opgelost”.

De pro-Russische president Viktor Janoekovitsj had het parlement voorgesteld in buitengewone zitting bijeen te komen, kort voor hij met de oppositie in overleg ging. De oppositie eist dat het kabinet opstapt en dat de wet die het recht om te demonstreren aan banden legt, wordt ingetrokken.

Volgens oppositieleider Vitali Klitsjko zou het overleg met Janoekovitsj tot donderdagavond zeven uur duren waarna het bestand tussen de twee partijen afloopt.