Nieuws/Buitenland
1002861
Buitenland

Betogers Oekraïne slaags met politie

Gemaskerde betogers tegen de regering van Oekraïne zijn zondag in de hoofdstad Kiev slaags geraakt met de oproerpolitie. De actievoerders belaagden agenten met stokken en staken een bus in brand. Ook gooiden ze vuurwerk en rookbommen naar de politie en probeerden ze een regeringsgebouw te bestormen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn circa 20 politiemensen gewond geraakt. Ruim de helft moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Vier agenten hebben ernstige verwondingen opgelopen.

De oppositieleider en bokskampioen Vitali Klitsjko probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen de actievoerders.

Tienduizenden Oekraïners gingen de straat op, ondanks de strikte beperkingen die zijn opgelegd voor demonstraties. Het gaat om de grootste betoging van pro-Europese betogers tot nu toe in het nieuwe jaar. Het Oekraïense parlement stemde donderdag in met veel strengere regels, tot grote woede van de oppositie. Wie zonder toestemming tenten, podia of versterkers neerzet op openbare plaatsen, is voortaan strafbaar en kan 15 dagen worden vastgezet. Dezelfde straf staat op het dragen van een masker.

Het verspreiden van „extremistische” en lasterlijke informatie over de Oekraïense leiders is ook verboden.