Nieuws/Buitenland
1002863
Buitenland

President Oekraïne buigt eindelijk

Janoekovitsj kondigt hervormingen aan

President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne heeft vrijdag belangrijke toezeggingen gedaan aan oppositieleiders. Hij beloofde onder meer omstreden wetten aan te passen die demonstraties aan banden leggen, het kabinet te herschikken en tientallen opgepakte betogers vrij te laten.

De president zei tijdens een bijeenkomst met religieuze leiders dat er dinsdag belangrijke besluiten worden genomen tijdens een buitengewone zitting van het parlement. De handreiking werd meteen verworpen door tegenstanders, die alleen genoegen nemen met het vertrek van het pro-Russische staatshoofd. „Janoekovitsj moet gaan”, herhaalde Vitali Klitsjko, een van de oppositieleiders.

Janoekovitsj wil oppositieleiders bijeenbrengen in een crisisteam dat hij zou leiden. Dit zou de eerste keer zijn na twee maanden onrust dat Janoekovitsj blijk geeft van de noodzaak samen te werken met de oppositie. „Ik zal er alles aan doen om dit conflict en het geweld te stoppen”, zei hij.

Janoekovitsj deed zijn aanbod terwijl betogers in Kiev meer barricades opwierpen en een regeringsgebouw bezetten. De protesten zijn overgeslagen naar andere delen van Oekraïne, vooral naar prowesterse regio's, waar betogers overheidsgebouwen zouden hebben bezet. Janoekovitsj bezwoer intussen „alle wettelijke middelen” in te zetten als er geen oplossing komt voor de crisis.

De crisis in Oekraïne escaleerde eerder deze week toen de eerste doden vielen.