Nieuws/Binnenland
1002873932
Binnenland

Politie pakt gezochte Duitser (60) op voor zware overvallen

Een autowrak na de overval op een geldtransport bij het vliegveld van Keulen/Bonn.

Een autowrak na de overval op een geldtransport bij het vliegveld van Keulen/Bonn.

KEULEN - De Nederlandse politie heeft dinsdagmorgen een 60-jarige Duitser aangehouden, die wordt verdacht van het plegen van drie gewapende overvallen op geldtransporten in zijn eigen land. Tegen de man was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, meldden het Duitse Openbaar Ministerie en de politie in Keulen. Duitse media pakken uit met het bericht, omdat het zou gaan om de beruchte crimineel Thomas Drach. Die ontvoerde in 1996 in Hamburg de steenrijke industrieel Jan Philipp Reemtsma en liet hem na het betalen van omgerekend meer dan 16 miljoen euro aan losgeld weer vrij.

Een autowrak na de overval op een geldtransport bij het vliegveld van Keulen/Bonn.

Een autowrak na de overval op een geldtransport bij het vliegveld van Keulen/Bonn.

Drach is volgens verscheidene Duitse media samen met medeplichtigen de dader van drie „spectaculaire roofovervallen” en in Amsterdam gearresteerd. Bij de roofovervallen in 2018 bij een IKEA-vestiging in Keulen en op een vliegveld bij de stad, en een overval bij een IKEA in Frankfurt in 2019 werden automatische wapens gebruikt. Op het vliegveld en een jaar later in Frankfurt werden twee geldlopers door kogels getroffen. Ze raakten zwaargewond.

Gestolen auto’s

Bij de overvallen arriveerden de daders telkens in auto’s die in Nederland waren gestolen. Ze werden na de overval, kort na de vlucht, in de buurt in brand gestoken. De daders gingen verder in andere auto’s. Recent heeft de politie een van die vluchtauto’s kunnen traceren. De overvallen zijn uitgebreid aan bod geweest in Duitse versies van ’Opsporing Verzocht’ zoals ’Aktenzeichen XY ... ungelöst’.

Drach werd berucht door de ontvoering van de Hamburgse miljonair Reemtsma, die na 33 dagen in april 1996 voor losgeld werd vrijgelaten. Zijn familie had uiteindelijk besloten het losgeld, buiten medeweten van de politie, te betalen nadat eerdere pogingen met de politie waren mislukt. Drach trok naar Latijns-Amerika, onder meer naar Uruguay waar hij met geld smeet.

Uitlevering

In maart 1998 werd Drach door ’slordige’ telefoongesprekken opgespoord en in Argentinië gearresteerd. Hij werd twee jaar later uitgeleverd aan Duitsland waar hij veertien jaar cel kreeg. Drach werd in oktober 2013 vrijgelaten en verdween uit beeld. Wat er precies met het losgeld is gebeurd is onduidelijk. Drach zou veel hebben verkwist of verloren bij witwaspraktijken. Slechts 1,5 miljoen euro is teruggevonden.

Tips, foto’s, video’s? Stuur ze naar onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952.