Nieuws/Binnenland
1002884
Binnenland

Les Aravis: verrassend actief

Eén van de oudste skigebieden van Frankrijk rust niet op zijn lauweren, maar is zichzelf voortdurend aan het uitvinden. Wintersport in dit prachtige gebied gaat verder dan skiën, langlaufen of wandelen. Van ski-joëring en segwayen in de sneeuw tot ski-biking: Les Aravis, tussen het Meer van Annecy en de toppen van de Mont Blanc, biedt een berg spectaculaire verrassingen.

Het is niet langer nodig om je hersenen te pijnigen bij de keuze uit het immense arsenaal van wintersportmogelijkheden. Als je afreist naar Les Aravis, dat op zo’n 1060 kilometer van Amsterdam tussen het Meer van Annecy en de bergtoppen van de Mont Blanc ligt, vind je alles bij elkaar. Zelfs meer dan dat, want in dit oude skigebied vind je niet alleen alle vertrouwde voorwaarden die je als vakantieganger in de sneeuw verlangt, maar word je verrast door de vindingrijkheid van plaatselijke ondernemers. Wintersporten in dit gebied gaat verder dan skiën, langlaufen of wandelen door de prachtige natuur.

Eén van de oudste skigebieden van Frankrijk rust niet op zijn lauweren, maar is zichzelf voortdurend aan het (her)uitvinden. Een uitdaging waar men wonderwel keer op keer in slaagt met innovatieve bedenksels. Werden tot voor kort toeristen al gelokt met een heuse biatlon en ijsbaan tussen de loipes en pistes, met parapente, ijskarten of een tochtje met een sneeuwmotor of hondenslee, nu staan er weer nieuwe attracties op het menu als ski-joëring, segwayen in de sneeuw en ski-biking.

Skiën achter een paard

 

„We hebben een naam hoog te houden als gebied om onze bezoekers te blijven verrassen. Nu ook weer met skiën achter een paard en het skifietsen vanaf dezelfde hellingen waar snowboarders en skiërs vanaf suizen. De mogelijkheden zijn hier echt spectaculair”, meent Stéphanie Pollet van Lake Annecy Ski Resorts, de naam waarmee het gebied zich profileert. „Overigens niet alleen met attracties die we te bieden hebben, maar ook qua natuurschoon.”

Ze heeft niets te veel gezegd. Wanneer we zelf de latten onder doen en de lift naar boven nemen, openbaart zich een imponerend panorama waarbij je oog in oog komt te staan met een reeks majestueuze bergtoppen, waaronder die van de 4810 meter hoge Mont Blanc. Ook zie je hier de uit de Tour de France gevreesde Alpentoppen als de La Croix-Fry en de La Colombière. Het is een prachtig schouwspel, waarvoor je echt even de tijd moet nemen, en dat je doet beseffen dat je op één van de mooiste plekken van Europa bent.

Een gevoel dat versterkt wordt als je naar beneden snelt over de uitgestrekte pistes, die je dwars door die prachtige natuur leiden op weg naar een van de karakteristieke dorpjes van Lake Annecy. Aan alles merk je dat hier een rijke historie ligt. „Al rond 1920 kwamen hier skiliefhebbers naartoe en sindsdien is de focus er op gericht gebleven”, legt Pollet uit.

Lieflijke bergdorpjes

Ze heeft gelijk, want anno 2013 is die authentieke sfeer van toen bewaard gebleven en terug te vinden in de knusse plaatsjes Le Grand Bornand, La Clusaz, Saint Jean de Sixt en Manigod. De bolvormige kerktorens die boven de honderden houten chalets uitsteken, herinneren nog aan vroeger. Tegelijkertijd is ook te zien dat de tijd niet heeft stilgestaan in deze lieflijke bergdorpjes in de Haute Savoie waar supermoderne nieuwe hotels zijn verrezen. Maar zonder dat daarbij het gezellige karakter is aangetast. Leuke restaurantjes en barretjes zorgen ervoor dat je je ook na het skiën geen moment hoeft te vervelen.

Ons bezoek aan het gebied – met ruim 220 kilometer pistes en zo’n honderd liften – heeft alles te maken met de nieuwe uitdagingen die ontwikkeld zijn. Zoals het ski-joëring. En het moet gezegd, het is een onvergetelijke ervaring om op je ski’s achter een paard te hangen. Net even buiten de drukte van de pistes is in La Cluzaz een schitterende loipe aangelegd van een paar kilometer lengte. We treffen het die middag, want onder een strak blauwe hemel word ik ’aangelijnd’ achter een prachtige Noorse fjord en glijd door de sneeuw. Eerst in een rustig drafje, zodat ik even kan wennen aan deze nieuwe sport, maar dan wordt het tempo langzaamaan opgevoerd tot galop en is het kicken. Het is geweldig op deze manier wintersport te mogen beleven. En ook voor het publiek is het blijkbaar een mooi schouwspel. Overal staan mensen even stil als we ze passeren, ons verrast nakijkend.

Sneeuwfietsen

Nog maar net bekomen van deze opwindende belevenis, staat het volgende spektakel al gereed: de véloski. Een bedenksel van de broers Pierre en Serge Mermillod, die uit de streek afkomstig zijn. Zij ontwikkelden een soort mountainbike, met uiteraard als grote verschil dat er ski’s in plaats van wielen op het voor- en achterframe gemonteerd zijn. Het grootste pluspunt en tevens verschil met de al bestaande skifietsen is dat we over een rempedaal beschikken. Wanneer onze groep een korte uitleg heeft gekregen, is het direct bingo. Even rustig oefenen op een babyweitje is er niet bij. Nee, de bike wordt zonder pardon aan de speciaal hiervoor bestemde fietshaken langszij de stoeltjeslift gehangen en je gaat de hoogte in. Wanneer je dan op 2000 meter hoogte staat, is er maar één manier weer beneden te komen en dat is door ’fietsend’ over de rode en blauwe pistes af te dalen. Hoewel het er angstaanjagend moeilijk uitziet, blijkt het in de praktijk een eitje te zijn. Zonder enige inspanning zoef je de berg af en houd je het tempo van een redelijke skiër makkelijk bij. Met name voor ouderen of minder validen biedt het ongekende mogelijkheden om toch heerlijk in de buitenlucht actief te zijn. „Je hoeft niet te kunnen skiën om toch te kunnen sneeuwfietsen”, zegt Serge Mermillod. Terwijl onze groep twijfelt aan die bewering, zien we ineens het levende bewijs voorbijkomen. Het is een 62 jaar oude dame die we een uurtje geleden nog zagen dubben of ze het als ongeoefende wintersporter nu wel of niet zou durven. „C’est magnifique”, roept ze als ze voorbijflitst, terwijl haar man op afstand op de lange latten volgt.

„Prachtig toch, dat dit kan”, zegt Pollet trots. „Hiermee nemen we echt een bijzondere plaats in. Voor iedereen is hier wel wat te vinden.” Waar we normaal gesproken deze verkooppraatjes met een korreltje zout nemen, heeft ze tot dusverre geen moment overdreven in haar beweringen. „En voor vanavond heb ik nog een verrassing op de agenda staan”, lacht ze ons toe.

Segways in de sneeuw

 

Even waren we bang na een dag hard werken nog een raquettetocht naar de top van de Beauregard te moeten maken. Hoewel zo’n spectaculaire trip op sneeuwschoenen (’de wandeling van de pelsjager’) een echte uitdaging is, hopen we op een rustiger uitje. En wederom stelt Pollet ons niet teleur. Wanneer we op de afgesproken plek aangekomen zijn, is er een groot verlicht veld en zien we een tiental Segways staan. Segways, in de sneeuw? Jawel, want er zijn speciale wielen onder gemonteerd. „Met dit vervoermiddel gaan we naar een exquise restaurant een paar kilometer verderop”, zegt Pollet, die opstapt en wegrijdt. Wij volgen gedwee. Een lichte teleurstelling maakt zich van ons meester als we merken dat we niet harder kunnen dan een kilometer of 10 per uur…

Maar toch is het een leuk tripje dat we maken in het Massif des Aravis. Het eindigt in Le Ferme de Pepi, één van de fantastische restaurants die hier ook te vinden zijn. Of het nu gaat om lunch of diner, in dit deel van Frankrijk beseft men dat de liefde voor een skigebied ook door de maag gaat. Het maakt een verblijf zoveel malen aangenamer als je ook nog eens overheerlijk kunt genieten van de culinaire verrassingen die een land of regio te bieden heeft. In dit gebied, waar de befaamde Reblochon-kaas wordt gemaakt, mag een gerecht met dit streekproduct niet ontbreken. En als u dan bevangen wordt door dit overheerlijke kaasje en er een aantal wil meenemen naar ons land, laat het dan wél vacuüm verpakken. De indringende geur is nog steeds niet uit de koffer verdwenen…

Skigebied

Het Franse skigebied Massif des Aravis – dat zich profileert als Lake Annecy Ski Resort – bestaat uit de plaatsen La Clusaz, Manigod, Saint Jean de Sixt en Le Grand Bornand die per skibusservice met elkaar in verbinding staan. De lieflijke en gezellige dorpen tellen samen 220 pistekilometers. Interessant en uitdagend genoeg voor zowel de gevorderde als beginnende wintersporter. Met gemak houd je het hier een week vol.

In totaal telt het gebied 130 kilometer blauwe, 73 kilometer rode en 16 kilometer zwarte pistes. Er zijn 94 liften, verdeeld over 8 gondels, 26 stoeltjes- en 60 sleepliften. Ook zijn er twee snowparcs met boardercross, halfpipe, quaterpipe, slides, tables en jumps. Voor de langlaufers herbergt het gebied 70 kilometer aan loipes door adembenemende natuurgebieden. Ook voor wandelaars is het Massif des Arravis een prachtig gebied om te verblijven. Meer informatie: www.lakeannecy-skiresorts.com

Reiswijzer

Het prachtige skigebied Lake Annecy Ski Resorts is op verschillende manieren te bereiken. Wanneer je met de auto komt, moet je (vanaf Utrecht) rekenen op een rit van duizend kilometer. Het rijdt snel, want alleen het laatste stuk gaat over lokale wegen.

Vliegen kan op Genève, dat slechts op zo’n vijftig kilometer van het skigebied ligt. Met de trein kan ook; stap dan uit in Annecy dat op slechts dertig kilometer ligt. Check voor zowel trein als vliegtuig het internet voor alle aanbieders.