Nieuws
1002885
Nieuws

NIEUWS

Telegraaf herhaalt Engelandvaarderstocht

Als eerbetoon aan de Engelandvaarders die tijdens de oorlog geprobeerd hebben over de Noordzee te vluchten,  organiseert de Telegraaf Vaarkrant een oversteek die praktisch identiek is aan een tocht die in 1943 heeft plaatsgevonden.  De tocht gaat eind april plaatsvinden.

Vier mannen en een vrouw vluchtten op 29 april 1943 in een 5,5 meter lange houten vlet over de Noordzee. Ze noemden hun bootje ,Yvette’, naar de enige vrouw aan boord. Deze Engelandvaarders hadden geluk, zij haalden het, na drie dagen op zee.

Oorlogsmuseum

Maar 77 procent van de anderen die Nederland tijdens de oorlogsjaren over zee probeerden te ontvluchten verdronken of werden gearresteerd. De ,Yvette’ ligt momenteel in het oorlogsmuseum in Overloon en is samen met een kano het enige nog overgebleven vaartuig van Engelandvaarders.

Nog nooit

Twee leden van de redactie Vaarkrant van De Telegraaf gaan de tocht van de Yvette opnieuw maken. Tussen half maart en eind april zeilen ze met een identieke boot over de Noordzee. Een dergelijke tocht is sinds de oorlogsjaren onder zeil nog nooit ondernomen.

Nazaten

Zes weken geleden is de bouw van een replica van de Yvette begonnen. De man die hier opdracht toe heeft gegeven, zijn naam is Ton Koole, is de zoon van een man die destijds tientallen Engelandvaarders via het Haringvliet de zee op heeft gesleept. Aan boord van de Yvette II zal een van de nazaten zijn van de originele bemanning. Momenteel wordt gezocht naar sponsors om een documentaire over de Engelandvaarders en de tocht van de Yvette II te maken.

Levensgevaarlijk

De tocht van de Yvette II dient als eerbetoon aan alle Engelandvaarders, of ze het nu haalden of niet. Een voorname doelgroep die met de onderneming wordt bereikt, is de Nederlandse jeugd. En wel met dit verhaal: dat de vrijheid die we nu als vanzelfsprekendheid ervaren, destijds iets was waarvoor jongeren bereid waren levensgevaarlijke ondernemingen op touw te zetten.