1003095
Binnenland

Politie wil auto op afstand stoppen

Een plan van Europese politiebonzen om in alle auto’s een speciaal apparaatje in te bouwen waardoor de voertuigen door de politie op afstand kunnen worden gestopt, heeft grote ophef veroorzaakt in Brussel. Zowel VVD als CDA ziet er een schoolvoorbeeld in van te ver gaande EU-controle.

Door het slimme instrumentje zou een politieman in de controlekamer met één druk op de knop een auto, die op de vlucht is of waarin een verdacht figuur zit, kunnen stoppen. Het zou aan het eind van het decennium standaard in alle nieuwe wagens kunnen worden ingebouwd. Hoge politiefunctionarissen uit de EU-landen hebben dit idee geopperd in een discussie over surveillance en opsporing.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder weet niet hoe snel hij het plan de grond in moet boren: „Hier ben ik zwaar op tegen. Zolang het niet nodig is voor de openbare veiligheid, moet Brussel geen regels uitvaardigen die de vrijheid van het individu beperken.” Ook zijn CDA-collega Wim van de Camp vindt het ‘een superslecht idee’. „Het doel heiligt hier absoluut niet de middelen”, aldus de christendemocraat. „Dit gaat tegen elk privacybelang in.” Ook de Europese Commissie neemt afstand van het plan. „Dit is niet het standpunt noch de bedoeling van de Europese Commissie”, aldus een woordvoerder.