Nieuws/Binnenland
1003176
Binnenland

Antillen paradijs voor gezochte criminelen

De Nederlandse eilanden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten in het Caribisch gebied zijn toevluchtsoorden voor tientallen voortvluchtige criminelen.

Vooral op Curaçao houden zich veel zware misdadigers schuil, die in Nederland nog lange gevangenisstraffen moeten uitzitten.

Volgens bronnen bij politie en justitie gaat het om meer dan dertig gezochte veroordeelden, die hun straf tot op heden niet hebben uitgezeten. In bijna alle gevallen gaat het om drugshandelaren, smokkelaars, overvallers en andere geweldplegers.

Rechercheteams in ons land weten in veel gevallen op welke eilanden de voortvluchtige criminelen zich verborgen houden, maar komen slechts in uitzonderingsgevallen in actie. Het ministerie van Justitie op Curaçao weigerde vorig jaar zomer medewerking aan een grote ’schoonmaakactie’ omdat het vreesde voor razzia’s en klopjachten op het eiland.

Gewond

Onderzoek door De Telegraaf in samenwerking met het nieuwe RTL-programma Op de vlucht leidde gisteren op Curaçao tot de schuilplaats van de al jaren gezochte crimineel Melfrin K. Hij werd in ons land in 2008 tot een lange gevangenisstraf veroordeeld vanwege vuurwapengeweld, waarbij iemand levensgevaarlijk gewond raakte.

Terwijl K. in ons land al sinds 2009 op een lijst staat van gezochte misdadigers, kon ook hij op Curaçao ongehinderd een nieuw bestaan opbouwen. De informatie over zijn schuiladres bracht Nederland ertoe afgelopen vrijdag een rechtshulpverzoek te doen aan het Openbaar Ministerie op Curaçao.

Afgelopen woensdag werd K. door een speciaal arrestatieteam aangehouden op een bouwplaats in de wijk Montana.

Veegactie

Volgens het Openbaar Ministerie in Willemstad wordt K. spoedig overgebracht naar Nederland, waar hij zijn straf moet uitzitten. Woordvoerder Norman Serphos van het OM op Curaçao bevestigde gisteren dat afgelopen zomer gesprekken op hoog niveau zijn gevoerd over een grootscheepse ’veegactie’ om gezochte criminelen op te pakken. Op de vraag waarom de actie is afgeblazen, wilde de woordvoerder niet ingaan.

Vorig jaar september kondigde staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) nog aan dat hij zijn uiterste best gaat doen om voortvluchtige criminelen achter de tralies te krijgen. De Tweede Kamer vindt het onacceptabel, dat zoveel veroordeelde misdadigers (in totaal twaalfduizend) hun straf niet uitzitten.