Nieuws/Buitenland
1004300237
Buitenland

Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis

Wopke Hoekstra tijdens het overleg eerder deze week.

Wopke Hoekstra tijdens het overleg eerder deze week.

BRUSSEL - Géén eurobonds en strenge voorwaarden voor landen die gebruik willen maken van het Europese noodfonds ESM. Minister Hoekstra is in zijn nopjes met de deal van 540 miljard euro die hij donderdagavond sloot in de Eurogroep.

Wopke Hoekstra tijdens het overleg eerder deze week.

Wopke Hoekstra tijdens het overleg eerder deze week.

De CDA-bewindsman was vanuit Europa fel onder vuur komen te liggen vanwege zijn verzet tegen de druk uit met name Zuid-Europa dat rekende op steun uit het noorden om de coronacrisis te bevechten. Na lang touwtrekken ligt er nu een akkoord op tafel. Hoekstra is zeer tevreden zegt hij tegen De Telegraaf. „Het is volslagen logisch dat we hebben vastgehouden aan onze eisen. Wat er nu ligt is redelijk om van Nederland te vragen. We zijn solidair.”

Het ESM bleek de afgelopen dagen een groot twistpunt. Hoekstra hield tot frustratie van zijn Europese collega’s - inclusief de Duitsers - vast aan de normaal gesproken strenge voorwaarden die samenhangen met het afsluiten van een gunstige noodlening. Alleen voor medische kosten die direct samenhangen met het bevechten van corona wilde Hoekstra een uitzondering maken.

‘Nederland staat allang garant voor Italië’, zegt Martin Visser in de nieuwste podcast Kwestie van Centen. Zijn er via een omweg niet alsnog eurobonds gekomen, tegen de zin van minister Hoekstra in? Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.