Nieuws/Wat U Zegt

Deelnemers stelling vinden rokers geen slappelingen

Uitslag stelling: Stoppen kan op wilskracht

ANP

Nederland zal nooit helemaal rookvrij worden, zo denkt een grote meerderheid van de deelnemers aan De Stelling van de Dag. Ondanks dat het aantal rokers jaar na jaar daalt, zullen er altijd landgenoten zijn die blijven roken.

ANP

Er zullen altijd hardnekkige rokers blijven, die niet stoppen tenzij ze overlijden, zo schrijft een respondent. Dat rokers ertoe worden aangezet te stoppen, vindt driekwart van de respondenten goed. Iemand die het daar niet mee eens is, schrijft: ,,Waarom mensen datgene afnemen waar ze zo van houden?”

De helft gelooft dat het waar is dat rokers gemiddeld dertien jaar eerder sterven dan niet-rokers. Behalve dit kleven er ontzettend veel meer nadelen aan roken. Behalve ongezond, is het ook nog eens duur en ruikt het vies.

Een derde van de stemmers denkt dat er behalve nadelen toch ook voordelen zitten aan roken. ,,Het helpt de schatkist met accijnzen en bespaart uitbetaling aan pensioenen”, zo weet een van de respondenten. Maar, zo schrijft een ex-rookster: ,,Er zitten toch echt meer voordelen aan niet meer roken.”

Iemand noemt het bijvoorbeeld gênant als muren in gebouwen en huizen geel zijn, en de manier waarop rokers in de rookruimte ’bij elkaar klitten’. En vooral: hoe verschrikkelijk vies een rokersadem is.

Het antwoord op de vraag of roken een probleem is voor de samenleving, laat een verdeeld beeld zien. De helft denkt van wel, de andere helft ontkent de maatschappelijke impact van roken. Iemand vindt het bijvoorbeeld raar dat er wel veel aandacht wordt geschonken aan de gevolgen van roken en niet aan het drinken van alcohol. Maar deze stemmer wil niets aan anderen opleggen. ,,Doe wat je prettig vindt en doe alles met mate.”

Maar vijf procent slaagt erin te volharden in een stoppoging. Maar daarmee zijn rokers geen slappelingen, zo vindt twee derde van de stemmers. Wel denkt een meerderheid dat niet meer roken een kwestie is van wilskracht. ,,Er zullen altijd slappelingen blijven bestaan die vinden dat roken de zenuwen kalmeert, of slank maakt. Stoppen kan gewoon op pure wilskracht.” Deze en ook flink veel andere stemmers geven aan dat ze 'zonder een centje pijn' van de ene op de andere dag zijn opgehouden met roken. Een respondent twijfelt aan de intelligentie van rokers: ,,Slimme mensen stoppen, iets minder slimme mensen zullen misschien doorroken. Maar zij doen wel meer domme dingen.”

Hoe het is om niet meer te roken, weet driekwart van de stemmers. Zij geven aan ooit te hebben gerookt. Slechts een vijfde rookt nog steeds.

Het beste moment om te kappen, is volgens verreweg de meeste stemmers op een zelfgekozen moment. 1 januari of tijdens Stoptober, zoals afgelopen maand scoren maar een paar procent van de stemmen.

Hoe de verslaving aan sigaretten te bestrijden, daarover zijn de stemmers verdeeld. Ze vinden zowel sigaretten duurder maken, de zorgpremies voor rokers, sigaretten moeilijker verkrijgbaar maken als uitbreiding van het rookverbod een goed idee. Alleen anti-rookcampagnes als Stoptober zijn iets minder populair. ,,Er zullen altijd eigenwijze rokers blijven. Alleen wens ik niet mee te betalen aan hun verslaving. Laat ze meer premie betalen.”