Nieuws/Buitenland

’Russen ook actief op Instagram’

Hollandse Hoogte

WASHINGTON - Rusland heeft ook foto-app Instagram gebruikt bij zijn pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. In de weken voor de stembusgang zijn er ongeveer 120.000 berichten op het netwerk geplaatst. Die kunnen zijn gezien door zeker 16 miljoen en mogelijk 20 miljoen mensen.

Hollandse Hoogte

De topjurist van Facebook, de eigenaar van Instagram, heeft de cijfers woensdag genoemd tijdens een zitting in de Amerikaanse Senaat. Facebook heeft geen duidelijke gegevens van voor oktober vorig jaar.

80.000 verdachte Facebook-berichten

Twitter maakte eerder bekend inmiddels 2752 nep-accounts met banden met Rusland te hebben gevonden. Eerder sprak het platform over tweehonderd accounts. Facebook ontdekte op zijn eigen netwerk ongeveer 80.000 verdachte berichten, die mogelijk door ongeveer 126 miljoen Amerikanen zijn gezien. Ook Google vond verdachte advertenties. Maar de bedrijven konden niet zeggen of ze inmiddels alle beïnvloedingspogingen hebben opgespoord.

Bij de verkiezingen vorig jaar hebben 136,7 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Democrate Hillary Clinton kreeg 3 miljoen stemmen meer dan de Republikein Donald Trump, maar hij haalde meer kiesmannen en werd president.

Lees meer over