Nieuws/Binnenland
1006219
Binnenland

Gevluchte journalist met gejuich ontvangen

Can Dündar

Can Dündar

AMSTERDAM - De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar is woensdagavond met luid gejuich ontvangen in De Balie. De oud-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet durfde aanvankelijk niet naar het Amsterdamse debatcentrum te komen, maar besloot vorige week toch te komen om de Vrijheidslezing te houden.

Can Dündar

Can Dündar

De bewogen aanloop naar de lezing toont volgens Dündar aan hoe kwetsbaar persvrijheid is. „Er zijn geen vrije en onvrije landen meer. Vrijheid ligt overal ter wereld onder vuur. Je leert het pas waarderen als je het kwijtraakt”, waarschuwde hij een uitverkochte zaal.

Dündar kraakte de vluchtelingendeal tussen de EU en het Turkije van president Erdogan. Hij ziet deze deal als een „uitverkoop” van democratische waarden. „Vluchtelingen die in Griekenland aankomen, worden overgelaten aan een despoot die hen in kampen propt. Vrijheid verliest zo haar waarde als ideaal en verandert in een machtsmiddel aan de onderhandelingstafel.”

Dündar is in 2016 naar Duitsland gevlucht. Hij vreesde in Nederland te worden opgepakt, omdat de Turkse autoriteiten Interpol hadden gevraagd een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen. Dündar is in zijn geboorteland veroordeeld tot een celstraf, wegens een artikel in Cumhuriyet waarin Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen werden onthuld. Daarmee zou hij staatsgeheimen hebben geopenbaard, oordeelde de rechter in Turkije.