Nieuws/Binnenland
1006749
Binnenland

Broer gelieerd aan Mocromaffia

’Anti-IS’-vlogger ook in opspraak

Omdat burgemeester Van der Laan niet tevreden was, kwamen de filmpjes niet op het web.

Omdat burgemeester Van der Laan niet tevreden was, kwamen de filmpjes niet op het web.

Amsterdam - De vlogger die door de gemeente Amsterdam werd ingehuurd om in het geheim een online ’grijze campagne’ te voeren tegen ronselpraktijken van IS, is de broer van een man die werd vermoord in de bendeoorlog van de hoofdstedelijke mocromaffia. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf.

Omdat burgemeester Van der Laan niet tevreden was, kwamen de filmpjes niet op het web.

Omdat burgemeester Van der Laan niet tevreden was, kwamen de filmpjes niet op het web.

Eind 2014 werd in Panama-Stad Khalid J. neergeschoten, in een afrekening die al snel werd gekoppeld aan de Amsterdamse onderwereldoorlog. J. had geen lang strafblad, maar de recherche had hem wel in beeld bij onderzoeken naar topcrimineel Gwenette Martha, die eerder dat jaar stierf in een kogelregen. In Midden-Amerika was Khalid in het gezelschap van twee getrouwen van Martha en een Colombiaan.

Zijn broer Saïd is nu ongewild een hoofdrolspeler in de affaire rond de wegens corruptie ontslagen topambtenaar Saadia A.T. Zij was verantwoordelijk voor de bestrijding van radicalisering van bijvoorbeeld moslimjongeren. Dat moest onder meer door jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken, via vlogs te bereiken.

Niet tevreden

Saïd zou via zijn consultancybedrijf in 2015 en 2016 meer dan een ton hebben getoucheerd voor het produceren van deze internetvideo’s, die bedoeld waren als tegenwicht tegen internetpropaganda van IS. Omdat burgemeester Van der Laan niet tevreden was met het resultaat, hebben de filmpjes het wereldwijde web nooit gehaald. De gemeente onderzoekt nu of Saadia mogelijk met de facturen van Saïd heeft gerommeld. Ondanks twaalf maanden speurwerk is de oplevering van dit onderzoek nog steeds niet in zicht.

De internetcampagne was niet de eerste klus van Saïd voor de gemeente. Hij wierf eerder al met succes zogenaamde ’sleutelfiguren’ voor de gemeente, mensen uit bijvoorbeeld de Marokkaanse gemeenschap, die snel kunnen waarschuwen als de gemoederen overhit dreigen te raken. Saïd werd hiervoor ingehuurd door het bureau Scholten en Partners, vaste uitvoerder van klussen van de afdeling Radicalisering. „Hij was daar goed in, en kende ook buiten Amsterdam veel mensen”, vertelt directeur Peter Scholten van het bureau.

Verwantschap

Of de verwantschap van Khalid en Saïd op de Stopera bekend was, is een groot raadsel. Het gemeentebestuur kon hierover gisteren geen vragen beantwoorden. Ook is onduidelijk of Saïd beschikte over een Verklaring Omtrent Gedrag. Deze vragen komen mogelijk vanmiddag aan de orde, als de gemeenteraad opnieuw debatteert over de affaire.

In bestuurlijke kringen wordt geschokt gereageerd. „Je kan hem natuurlijk nooit kwalijk nemen wat zijn broer doet, maar toch is dit gevaarlijk. Je ziet nu al dat sommige criminelen nauwe banden hebben met salafisten”, ziet een bestuurder met jarenlange ervaring met de thematiek. „Het wordt hoog tijd dat in een raadsenquête de onderste steen boven wordt gehaald.” Saïd J. was niet bereikbaar voor commentaar.