Nieuws/Binnenland
1006866
Binnenland

Aboutaleb: eind aan coffeeshops in Rotterdam

Aboutaleb wil over enkele jaren af zijn van alle coffeeshops in de stad.

Aboutaleb wil over enkele jaren af zijn van alle coffeeshops in de stad.

Rotterdam - Met een proef voor reguliere wietteelt en verkoop moeten de coffeeshops uit het Rotterdamse straatbeeld verdwijnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hoopt dat ze over drie jaar weg zijn.

Aboutaleb wil over enkele jaren af zijn van alle coffeeshops in de stad.

Aboutaleb wil over enkele jaren af zijn van alle coffeeshops in de stad.

Het nieuwe kabinet wil staatswiet in zes tot tien gemeenten, weet Aboutaleb. „Wij willen de proef graag krijgen”, stelt de burgemeester. Hij meent dat Rotterdam ’de beste grote gemeente is’ voor een dergelijke proef.

Binnen zes maanden zou de nieuwe regering de papieren ervoor in orde moeten hebben. De burgemeester is al langer bezig met een lobby richting het Rijk om in de Maasstad gereguleerde wietverkoop te organiseren. „Ik heb destijds al een plan ingediend bij minister Ivo Opstelten, die er niets mee deed.”

Regulering moet voor minder overlast zorgen. Want die is er nog altijd. „Ik ben er veel politiecapaciteit aan kwijt, ook met invallen in huizen.” Regelmatig worden illegale kwekerijen in woningen opgedoekt.

Toch past hij het huidige beleid aan: zo worden de gevolgen van het afstandscriterium versoepeld. Tot op heden mag een coffeeshop niet binnen een straal van 200 meter hemelsbreed en op 250 meter loopafstand van een school staan. Dan moet die dicht, ook als de school er pas komt ná de coffeeshop. De wietwinkel mag onder de nieuwe regeling blijven, alleen mogen de deuren pas open als de school gesloten is.

Meer nieuwe shops ziet Aboutaleb niet zitten, ondanks dat uit onderzoek uitgevoerd op verzoek van de burgemeester blijkt, dat er in de komende jaren duizenden softdrugsgebruikers bijkomen in Rotterdam. Het huidige coffeeshopaanbod is volgens de cijfers uit het rapport voldoende om aan de vraag te voldoen.

De burgemeester hoopt de coffeeshops juist kwijt te raken. Uit oude cijfers zou volgens hem blijken dat ongeveer tachtig procent van de coffeeshophouders antecedenten heeft bij de politie. „Dat is dus geen zuivere koffie.”

De proef biedt volgens hem dan ook de mogelijkheid om op een geheel andere manier aan te kijken tegen de verkoop van softdrugs. „Zijn coffeeshops nog de aangewezen manier om het spul op de markt te zetten?”

Aboutaleb: „In een moderne economie zijn er andere afzetmanieren. Automaten, per internet. Dat moeten we allemaal onderzoeken. Een coffeeshop is gewoon een loket, maar ik haal mijn herhalingsrecept bij de apotheek uit de automaat. Dat deel moeten we koppelen aan de proef.”

Alle opties zijn volgens Aboutaleb nog open; eerst moet sowieso de proef worden toegewezen.