Nieuws/Binnenland
1007689
Binnenland

’A. had ongecontroleerde macht in Ethiopië’

Den Haag - Eshetu A. is Nederlander en woonde jaren onopvallend in Amstelveen, maar hij was degene die in 1978 „ongecontroleerde macht” had in de provincie Gojjam in Ethiopië. Als vertegenwoordiger van het zogeheten Derg-regime gaf hij daar opdracht tot martelingen en executies van honderden tot duizenden (vermeende) politieke tegenstanders. A. was daar soms zelf bij aanwezig.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig en twitterde hierover. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.

Dat zeiden slachtoffers in de rechtszaal in Den Haag, waar het proces plaatsheeft tegen de nu 63-jarige A. Enkele slachtoffers en een nabestaande vertelden donderdag over hun traumatische ervaringen. Ze benadrukten dat ook te doen namens alle slachtoffers in hun vaderland, van wie er meer dan honderdduizend het niet overleefden. De betrokkenen hadden nooit gedacht A. nog voor de rechter te zien en bedankten Nederland voor het proces.

Politieke beweging

De Derg, een militaire politieke beweging, had enkele jaren eerder keizer Haile Selassie afgezet en voerde een schrikbewind. In de gevangenis in Gojjam zaten honderden mensen, vaak zonder dat ze wisten waarvoor. Per cel zaten zo´n tachtig mensen opgepropt, ze moesten zittend slapen, vastgeketend aan elkaar. Er was één wc voor driehonderd mensen en geen douche. Er was amper eten. Sommige zaten wekenlang in een donkere cel. Er werd gemarteld en vernederd.

Het ging vaak nog om tieners en twintigers. In één nacht in augustus werden ruim tachtig gevangenen gewurgd en in een massagraf gegooid, sommigen nog levend. „A. zat daar achter. Hij is een killer en verdient de maximale straf”, zei één van hen.

Veel misgegaan

A. erkent dat er toen veel mis is gegaan in Ethiopië. Als een van de 120 leden van het Derg-comité zal hij straf aanvaarden, zei hij. Maar hij houdt vol dat hij er niet persoonlijk achter zat en er niet bij was. „Het is moeilijk om me uit te drukken over hun pijn. Het is shockerend en angstaanjagend. Maar ik was het niet, ik deed dat niet, ik zal altijd blijven ontkennen”, zei A. met stemverheffing en zwaaiend met zijn armen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem voor massamoord en oorlogsmisdaden. In Ethiopië is hij veroordeeld tot de doodstraf maar toen woonde hij al in Nederland. Dat vonnis kan in Nederland niet worden uitgevoerd. Dinsdag of woensdag komt het OM met een eis.