Nieuws/Buitenland
1009273
Buitenland

'VS waarschuwen NAVO voor rakettesten Russen'

De Verenigde Staten hebben NAVO-landen geïnformeerd over Russische testen van een nieuw soort kruisraket. Daarmee schenden de Russen mogelijk een belangrijk verdrag uit de Koude Oorlog: het zogeheten Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag uit 1987, waarin Washington en Moskou afspraken het aantal raketten voor de korte en middellange afstand te beperken.

Het nieuwe wapen wordt mogelijk al sinds 2008 getest, berichtte The New York Times donderdag. Hoewel de VS de Russen formeel nog nergens van beschuldigen, halen anonieme functionarissen in het dagblad hard uit naar Moskou. Dat zou met de test van het nieuwe type kruisraket zonder twijfel tegen het INF-verdrag ingaan. Volgens de doorgaans goed ingevoerde krant zouden Congresleden bij het Witte Huis aandringen op een stevige reactie.

Zelfs de schijn van een verdragsschending kan al gevolgen hebben voor het Amerikaanse beleid. Zo kondigde president Barack Obama eerder aan het mes te willen zetten in het kernwapenarsenaal van zijn land. Dat is volgens regeringsfunctionarissen en experts echter alleen mogelijk als duidelijk is of de Russen zich aan het INF-verdrag houden.

De Russen hebben de laatste jaren duidelijk gemaakt zich ongemakkelijk te voelen bij het gedateerde verdrag. Zo zeiden Russische functionarissen enkele jaren geleden dat het moeilijk wordt vast te houden aan de afspraken, als andere landen er niet bij worden betrokken. Zo zijn bijvoorbeeld India, Iran en Pakistan niet gebonden aan de restricties op hun raketarsenaal.