Nieuws
1009480567
Nieuws

Hacker in Duitsland aangeklaagd

Merkels mail door Russische topspion gehackt

Angela Merkel

Angela Merkel

BERLIJN - Een Russische topspion heeft jarenlang mails van de Duitse kanselier Angela Merkel gestolen. Nadat eerder de Amerikanen haar mobieltje jarenlang illegaal aftapten, waren het nu de Russen die toesloegen. Dimitri Badin, soldaat van de Moskouse spionnendienst GRU, is de boosdoener.

Angela Merkel

Angela Merkel

Dit bericht tijdschrift Der Spiegel met verwijzing naar de Duitse autoriteiten. Afgelopen week werd topspion Badin, die ook al de mails van de Democratische Partij van Hillary Clinton wist te bemachtigen en zo president Trump in het zadel hielp, in Duitsland officieel aangeklaagd.

De 29-jarige hacker geldt als de mastermind van de Russische groepering ’Fancy Bear’ alias ’APT28’. Die wordt wereldwijd ook door het Amerikaanse FBI gezocht vanwege manipulatie van de Amerikaanse verkiezingen. Maar Badin en Fancy Bear brachten in 2015 ook de Duitse Bondsdag met een gewiekste cyberaanval in de verlegenheid.

Daarbij bemachtigden de Russen ook de mails van Merkels parlementaire kantoor uit de jaren 2012-2015, want ze is naast kanselier ook volksvertegenwoordiger. Duitse rechercheurs en veiligheidsspecialisten konden de gevaarlijke aanval reconstrueren. Daarbij werd zestien gigabyte buitgemaakt.

Cyberaanval

Dimitri Badin wordt ook verdacht van de cyberaanval in 2018 op de OPCW, de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens in Den Haag. Vier Russen met diplomatieke paspoorten werden toen het land uitgezet. En hij zou achter de hack bij de WADA, het wereld-anti-dopingagentschap, zitten.

Maar de man, die zich ’Scaramouche’ noemt, maakte foutjes. Duitse inlichtingendiensten kwamen er achter dat hij een Gmail-account had, waarop hij contracten, foto’s, studiemateriaal en persoonlijke brieven bewaarde. En bij het monitoren van de server zagen ze dat de Russische topspionnen tijdens hun werktijd voetbalwedstrijden keken.