Nieuws/Binnenland
1009704
Binnenland

PvdA in de maag met frauderend Statenlid

De voor fraude veroordeelde PvdA-politicus Bahattin Erbas wordt vandaag opnieuw beëdigd als Statenlid in Zuid-Holland. Dit tot grote woede van zijn partijgenoten, die alles op alles zetten om hem uit de PvdA te kieperen.

De Turkse sociaaldemocraat raakte drie jaar geleden als Statenlid in opspraak, nadat de gemeente Den Haag hem op straat zette vanwege een ’ernstig ambtsmisdrijf’. Als ambtenaar stuurde hij bijna twee jaar lang vervalste rekeningen voor niet verrichte diensten naar het stadhuis. Het bij elkaar gegraaide kapitaal gebruikte de linkse politicus om te kunnen leven als een koning.

Voor het gesjoemel met belastinggeld hoefde hij niet naar de bajes. De Haagse rechtbank veroordeelde hem in 2012 tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. Verder moest hij bijna 40.000 euro terugbetalen aan de gemeente. Vanwege het schandaal gaf de volksvertegenwoordiger onder grote partijdruk een paar maanden na de verkiezingen zijn zetel op.

Onvrede

Erbas stond aanvankelijk op een onverkiesbare plek, maar dankzij een gigantische campagne onder de Turkse gemeenschap kwam hij met voorkeurstemmen met gemak het provinciehuis in. Door het plotselinge vertrek van Statenlid Eline van den Boogaard, die haar PvdA-lidmaatschap heeft opgezegd uit onvrede over de politieke koers van de partij, dook Erbas begin dit jaar weer op als rechthebbende voor een plekje op het pluche.

De PvdA heeft geprobeerd om Erbas over te halen om het niet onaardig betaalde baantje links te laten liggen, maar de veroordeelde politicus piekert er niet over om afstand te doen van ’zijn’ zetel. Fractievoorzitter Ron Hillebrand hoopt hem nu via het landelijk partijbestuur uit de fractie te kunnen laten zetten en te royeren als lid van de PvdA.

Bronnen in het provinciehuis laten weten dat er met de eventuele terugkeer van Erbas al jaren wordt rekeninggehouden. „Senator Anne Koning is daarom gebleven. Ze kan het werk als Statenlid eigenlijk niet meer combineren met haar taken in de Eerste Kamer”, vertelt een ingewijde.

De voor commentaar onbereikbare Erbas kan er vandaag, tijdens de eerste vergadering onder leiding van de kersverse commissaris van de Koning Jaap Smit, nog voor kiezen om als eenmansfractie terug te keren.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");