Nieuws/Binnenland
1009791
Binnenland

Kopschopster Hulst zegt sorry

Het 15-jarige meisje (Daniela) uit Hulst dat maandag een mede-scholiere (14) van het Reynaert College tot twee keer toe tegen de grond werkte, heeft haar excuses aangeboden in een filmpje. In de video zegt ze dat de vechtpartij voortvloeide uit een ruzie die al sinds september loopt.

''Het is heel dom van me. Het zal nooit meer gebeuren. Sorry.”De openlijke excuses volgen nadat een filmpje waarop te zien is hoe ze het slachtoffer klap na klap verkoopt, een ware internet-hit werd.

Het gewonde meisje, dat last heeft van hoofdpijn en misselijkheid, kreeg ook nadat ze al weerloos op de grond lag een trap. Een storm aan reacties volgde op het als ’laf’ betitelde geweld in het filmpje. Ook luid joelende omstanders, die het slachtoffer niet helpen en de verdachte zelfs aanmoedigen om door te gaan, moeten het ontgelden.

“Het is te bizar voor woorden dat niemand haar te hulp schoot”, reageert een 16-jarige scholier van de betreffende middelbare school, die niet met zijn naam in de krant wil. Het is juist het ’aapjes kijken’ dat ook bij schoolvoorzitter Piet de Witte voor grote verontwaardiging zorgt. “Geweld keuren wij te allen tijde streng af”, zegt hij resoluut. “Maar niet alleen het ontoelaatbare geweld vinden wij een kwalijke zaak. Ook het feit dat meerdere omstanders niet ingrijpen, is erg verontrustend. Hier zullen wij de komende tijd veel aandacht aan besteden in onze lessen. Dit is ingeslagen als een bom”, aldus De Witte.

De verdachte, die zich dinsdagochtend meldde bij de politie in Hulst, is door haar school voor onbepaalde tijd geschorst. En ze blijft verdachte in de zaak. “Ik ben blij dat het OM deze zaak heeft opgepakt. Want het geweld dat is gebruikt, kan niet enkel met schoolsancties worden bestraft.” De Witte gaat ook ’serieus kijken’ naar wie zich opruiend heeft gedragen. “Met hen, evenals de maker en de verspreiders van het filmpje, gaan we om de tafel zitten.”

Ook Kinderombudsman Marc Dullaert reageert verbolgen op het geweld. “Maar helaas moeten we constateren dat dit niet ’slechts’ een incident is. Veel kinderen krijgen te maken met grof lichamelijk geweld op school”, betreurt hij. Dullaert noemt de maatregelen die het Reynaert College neemt een eerste stap in de goede richting. “Scholen in het algemeen moeten de discussie ’hoe moeten we met elkaar omgaan’ systematisch aanzwengelen. Zij moeten hierin een actievere rol spelen. Aan pestprotocollen die in de kast liggen, hebben we op deze manier niets.”