Nieuws/Binnenland
1009905361
Binnenland

22 jaar cel geëist tegen duo na liquidatie man in Rotterdam

ROTTERDAM - Voor de liquidatie van Cevat Bozdag (58) uit Rotterdam is maandag 22 jaar celstraf geëist tegen twee Amsterdammers. Volgens het Openbaar Ministerie hebben Redouan O. (36) en Sungur C. (33) na dertien ’voorverkenningen’ het slachtoffer doodgeschoten.

O. zou de schutter zijn geweest bij de koelbloedige moord, C. de chauffeur van de vluchtauto. Desondanks waren beiden in de ogen van de officier van justitie even schuldig. „Hun handelen was gericht op het doden van het slachtoffer.”

De aanleiding voor de liquidatie bleef volgens het OM gissen. „Maar er is een man middenin een woonwijk doodgeschoten. Een nietsontziende afrekening. Ze hebben geen enkel teken van berouw of medeleven getoond.”

Bozdag werd op 5 juni 2020 ’s avonds om 22.15 uur op de Clazina Kouwenbergzoom in Rotterdam-Prinsenland onder de ogen van zijn vrouw doodgeschoten. De twee lieten hun hond uit.

Volgens getuigen stapte een bijrijder uit een Toyota, liep met een automatisch geweer op Bozdag af en schoot hem dood. Daarna vluchtte hij samen met de bestuurder. Kort erna werd de auto uitgebrand aangetroffen aan de nabijgelegen Akkerwinde in Capelle aan den IJssel. De daders zouden daar zijn overgestapt in een andere vluchtwagen.

DNA

Op een van de 25 teruggevonden hulzen naast het lichaam van Bozdag vond de politie DNA van O. Bewakingsbeelden bij zijn flat in Amsterdam bewezen later dat hij een dik uur na de liquidatie werd afgezet door een auto die bleek gehuurd door Sungur C.

Uit de gps-tracker van die en enkele andere door O. gehuurde auto’s bleek volgens het OM dat in de weken voor de aanslag daarmee dertien ’voorverkenningen’ waren uitgevoerd rond Bozdags woning. „Als je in Amsterdam woont, wat doe je dan zo vaak in Prinsenland”, vroegen de rechters daarom aan de verdachten. Die beriepen zich tot dertig keer toe op hun zwijgrecht.

Voordat de dochter van Bozdag het duo opriep duidelijkheid te geven over de dood van haar vader, vroeg de weduwe daar ook al om. „Wie zit hierachter en waarom? Een gezellige avond eindigde in horror.”

Het OM vermoedt dat de opdrachtgever van de liquidatie in Turkije zat, maar heeft diens identiteit nooit kunnen achterhalen. Die persoon zou contact hebben gehad met zowel C. als Bozdag.

De rechtbank doet op 30 mei uitspraak.