Nieuws/Binnenland
1010158
Binnenland

Asscher voelt zich gesteund door 'chique' WRR

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voelt zich gesteund door de waarschuwing van de Wetenschappelijke Raad (WRR) voor het regeringsbeleid dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren niet beter begeleid wordt. De PvdA-minister constateert dat een „chique en gerespecteerd instituut” als de WRR nu vaststelt wat hijzelf al geruime tijd zegt.

Asscher voelt zich door een maandag verschenen rapport van de WRR sterker staan in Brussel, zei hij dinsdag. De minister strijdt daar al geruime tijd tegen schijnconstructies waarmee Oost-Europese arbeidsmigranten de Nederlandse arbeidsmarktregels ontduiken. Vorige week spraken de EU-ministers van Sociale Zaken af om schijnconstructies in de bouw hard aan te pakken. Asscher hoopt dat deze maatregel snel door het Europees parlement wordt bekrachtigd. Daarna moeten de afspraken worden uitgebreid naar andere bedrijfstakken, zoals de transportsector.

Volgens Asscher toont het WRR-rapport ook aan dat eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) ongelijk had toen ze vorige week zei dat landen die te veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa binnen hun grenzen krijgen, blijkbaar te royale sociale voorzieningen hebben. „Reding heeft er niets van begrepen”, aldus Asscher.

Asscher kreeg de afgelopen tijd soms het verwijt van populisme. „De discussie over de toonhoogte is wat mij betreft nu voorbij”, constateert hij met een verwijzing naar het WRR-rapport.