Nieuws/Binnenland
1010184855
Binnenland

34 meldingen trombose en laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie

DEN BOSCH - Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 32 meldingen ontvangen van bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Daarnaast ontving het centrum twee van deze meldingen na inenting met het vaccin van Janssen. Bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes is een zeldzame, ernstige bijwerking van beide vaccins. Bij de vorige rapportage van Lareb, twee weken geleden, ging het om respectievelijk 29 en één melding van deze bijwerking.

In totaal zijn nu vijf mensen hiervan overleden, van wie drie vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Ze kregen alle vijf de prik met AstraZeneca.

Van de in totaal 34 meldingen is het volgens Lareb bij 18 meldingen vrijwel zeker dat het om de zeldzame bijwerking gaat. Het gaat om 12 vrouwen en 6 mannen. Hiervan waren er 5 tussen de 20 en 40 jaar, 2 tussen de 40 en 60 jaar en 11 ouder dan 60 jaar. De klachten traden op binnen 4 dagen tot 1 maand na vaccinatie, 15 keer na de eerste vaccinatie en 3 keer na de tweede vaccinatie. „Bij de andere meldingen is een verband met de vaccinatie ook mogelijk, maar is het minder duidelijk dat het om de specifieke bijwerking gaat”, aldus het Bijwerkingencentrum.

94.453 meldingen

Lareb maakte ook bekend dat er in totaal tot nu toe 448 meldingen van overlijden na een coronavaccinatie zijn binnengekomen. Dat zijn er 39 meer dan twee weken geleden. Het gaat om 263 mensen van 80 jaar of ouder, 132 personen tussen de 65 en 79 jaar en 51 onder de 65 jaar. Van twee personen is de precieze leeftijd niet bekend.

In totaal ontving de organisatie tot dusver 93.453 meldingen van mogelijke bijwerkingen, de meeste na de eerste vaccinatie. De meest gemelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, ’je niet lekker voelen’, spierpijn, vermoeidheid, rillingen, pijn op de prikplek, koorts, misselijkheid, gewrichtspijn en zwelling op de prikplek.

De rapportage gaat over binnengekomen meldingen tot en met 4 juli en gaan over ongeveer 16,5 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 11,8 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 2,8 miljoen van AstraZeneca, 1,3 miljoen van Moderna en 600.000 van Janssen.

De combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes staat als zeldzame bijwerking genoemd in de bijsluiters van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin. Het wordt in de bijsluiter ’trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) genoemd.