Nieuws/Buitenland
1010371
Buitenland

VN: Rwanda vervolgt kritische oppositie

De VN heeft harde kritiek geuit op de wijze waarop de Rwandese regering van president Paul Kagame tegenstanders vervolgt. Volgens speciaal VN-rapporteur Maina Kiai geeft de vervolging een „huiveringwekkende boodschap” af aan oppositieleden en mensenrechtenactivisten in het Afrikaanse land.

Volgens Kiai krijgen politici die zich tegen president Paul Kagame keren steevast juridische problemen. Vaak krijgen ze in de schoenen geschoven dat ze de genocide in de jaren 90 in Rwanda ontkennen.

„In alle gevallen worden deze politici beschuldigd van geweld of banden met gewelddadige groepen”, aldus Kiai. Volgens hem gaat daar de „onacceptabele boodschap vanuit dat een openbaar meningsverschil met de regering gelijkstaat aan criminaliteit”.

De eerder in Nederland woonachtige Rwandese politica Victoire Ingabire Umuhoza kreeg in december nog 15 jaar cel opgelegd in Rwanda. Ingabire werd veroordeeld voor onder meer „terroristische samenzwering tegen de autoriteiten en het bagatelliseren van de volkerenmoord van 1994”. Mensenrechtengroeperingen bestempelden het proces als oneerlijk.

Vorige week werd in Leusden de Rwandees Jean-Baptiste Mugimba (54) gearresteerd; een tegenstander van Kagame. Rwanda heeft om zijn uitlevering gevraagd. Rwanda beschuldigt Mugimba er onder meer van dat hij in 1994 een rol heeft gespeeld in de genocide in Rwanda.

Eerder deze maand was staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in Rwanda om over samenwerking en de uitlevering van verdachten aan het Afrikaanse land te praten.