Nieuws/Buitenland
1010382
Buitenland

Bouterse krijgt sjerp

President Desi Bouterse van Suriname heeft genoeg van de keten die hij bij officiële gelegenheden moest dragen. Hij wil voortaan een sjerp dragen, net als veel andere leiders in Zuid Amerika doen.

De huidige wet voor het ambtssymbool dateert nog uit de koloniale tijd, toen Suriname onderdeel was van Nederland. „De keten komt uit het Nederlandse systeem. Daar dragen de burgemeesters immers een keten, terwijl de koning een sjerp draagt. Hier in de regio is de sjerp voor staatshoofden meer gebruikelijk, vandaar deze nieuwe wet”, aldus de directeur van het kabinet van Bouterse, Eugene van der San.

Volgens Van der San is het daarom tijd voor een nieuwe, eigen Surinaamse wet. Om de sjerp het officiële ambtssymbool voor de president van Suriname te maken, heeft Bouterse vorige week een wet ingediend. Op de viering van Onafhankelijkheidsdag, vorig jaar 25 november nam hij alvast een voorschot daarop. Hij verraste toen het Surinaamse volk door met de sjerp om op het toneel te verschijnen en mensen te huldigen.

Het versiersel krijgt de kleuren van de Surinaamse vlag met daarop het wapen van Suriname, afgewerkt met 22 karaats gouden sterren.