Nieuws/Buitenland
1010404
Buitenland

Actie Amnesty tegen inperking vrijheid Russen

Amnesty International heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen wereldwijd 200.000 handtekeningen verzameld van mensen die hiermee protesteren tegen de nieuwe wetten die de rechten van Russische burgers inperken. Het gaat onder meer om de vrijheid van meningsuiting, samenscholing en het recht zich te verenigen. Ze roepen president Vladimir Poetin op deze wetten te herzien.

Negen Europese directeuren van de mensenrechtenorganisatie zullen de petitie donderdag in Moskou overhandigen. Vooraf zal een professionele ballerina een creatieve stunt uitvoeren in het centrum van de Russische hoofdstad. Tegelijkertijd zullen honderden leden en sympathisanten van Amnesty acties organiseren bij de Russische ambassade in hun eigen land.

„Deze wetten onderdrukken de creativiteit en de ontwikkeling van de maatschappij. Vrijheid van expressie is onontbeerlijk voor een gezonde samenleving. De Russische autoriteiten mogen de Spelen in Sotsji niet gebruiken om de vreselijke situatie van de mensenrechten te verhullen”, aldus Sergei Nikitin, Amnestydirecteur in Moskou.