Nieuws/Buitenland
1010405
Buitenland

VN-hof sust ruzie Chili - Peru

De maritieme grens tussen Chili en Peru moet in het voordeel van Peru worden aangepast, maar niet zo ingrijpend als Peru had geëist. Dat bepaalde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maandag in een vonnis over een slepend grensgeschil tussen beide landen aan de Stille Oceaan. Het geschil heeft wortels in oorlogen in de 19e eeuw en draait vandaag de dag vooral om lucratieve visvangst.

Peru betwistte voor het hof onder meer de geldigheid van een verdrag uit de jaren 50 en daarmee de zeggenschap van Chili over uitgestrekte visrijke wateren. Rechtbankvoorzitter Peter Tomka zei dat die overeenkomst echter geen verdrag over grensverloop inhoudt.

Zijn hof heeft er vervolgens voor gekozen ook een deel van de Chileense aanspraken te honoreren. Volgens Chili loopt de maritieme grens vanaf de kust 370 kilometer pal naar het westen en niet schuin naar het zuidwesten, zoals Peru claimde. Het hof gaf Chili voor 148 kilometer gelijk, maar bepaalde dat daarna de maritieme grenslijn naar het zuidwesten moet afbuigen, waamee Chili mogelijk een hoop smakelijke vis misloopt.