Nieuws/Binnenland
1010411
Binnenland

Arts spuit per ongeluk lijm in bij 10-jarige

Een 10-jarig meisje dat hersenbeschadiging opliep toen er per ongeluk lijm in plaats van kleurstof in haar hersenen belandde, ontvangt miljoenen aan schadevergoeding.

Tijdens de procedure in het Great Ormond Street Hospital in juni 2010, werd er kleurstof bij het meisje geïnjecteerd zodat de artsen de bloedstroom konden zien. Echter, er bleek ook lijm in de injectie te zitten. Dit leidde ertoe dat Maisha Najeeb hersenbeschadiging opliep.

Levenslang

De rechter in Londen stemt in met een schikking: het ziekenhuis moet het meisje en haar ouders een bedrag van 2,8 miljoen pond betalen. Daarnaast krijgt Maisha ruim 350.000 pond per jaar, tot ze negentien wordt, daarna kan dit stijgen tot 423.000 pond per jaar zolang ze leeft. Sommige deskundigen verwachten dat dit tot in haar zestiger jaren zal zijn.

Marsha heeft een zeldzame medische aandoening, waardoor haar slagaders en aders in de war raken, wat kan resulteren in bloedingen. Toen ze in het Londense ziekenhuis belandde had ze nog vrij weinig klachten, tot het moment waarop de twee vloeistoffen met elkaar werden vermengd. De lijm werd ten onrechte geïnjecteerd in Maisha’s hersenslagader, waardoor er blijvende hersenschade is aangericht.

Maisha’s vader Sadir zegt tegenover de BBC dat de familie is 'verwoest' door het ernstige voorval. "Haar leven is geruïneerd en al haar dromen in duigen gevallen. Ik hoop dat door deze zaak lessen zijn geleerd en dat dit nooit bij andere gezinnen zal gebeuren.