Nieuws/Binnenland
1010446245
Binnenland

Trinitas College haalt extremistische prent weg na ophef

HEERHUGOWAARD - Een extremistische spotprent op het binnenplein van het Trinitas College in Heerhugowaard heeft veel stof doen opwaaien. Volgens NH Nieuws was de prent bedoeld om de wintertijd in te luiden. De directie neemt in een verklaring afstand van de actie.

„De suggestie dat het bestuur en/ of de directie op de hoogte waren of het zelfs een goed idee leken om de prent te plaatsen is geheel onjuist”, aldus directeur Tjebbe Bosma en bestuurder Ton Heijnen in de verklaring. „We benadrukken dat enkele van onze kernwaarden eigenheid en respect zijn en dat op het Trinitas College iedere leerling welkom is, ongeacht huidskleur, geloof of gender, zolang deze respect toont voor de ander.”

Op de projectie op het plein van de locatie Han Fortmann was een extremist te zien die tijdens de wintertijd twijfelt of hij de timer van zijn bom een uur voor- of juist achteruit moet zetten. Diverse ouders stapten naar de directie om te klagen over het ’provocerende’ karakter van de kwestie. De afbeelding is inmiddels verwijderd.

In de verklaring noemen Bosma en Heijnen de prent „een onhandige keuze.” „Dat betreuren we enorm. We zijn ons ervan bewust dat een dergelijk bericht wat oproept in deze tijd. We zijn daarom extra alert op de reacties en nemen daartoe passende maatregelen.”

Arnoud van Doorn

De omstreden oud-PVV’er Arnoud van Doorn, die inmiddels is bekeerd tot de islam, deelde een tweet met de foto van de spotprent. ,,Waarom deze provocatie’’, schreef hij er in het Engels bij. Sommigen beschuldigen Van Doorn er vervolgens van het Han Fortmann doelwit te maken van extremisten en terroristische aanvallen uit te lokken.

Vorige maand werd in Frankrijk een Franse leraar onthoofd, nadat hij cartoons van Mohammed in de klas zou hebben getoond. De 18-jarige dader zou via sociale media over de lessen van de leraar hebben gelezen. Hij werd doodgeschoten door de politie.