Nieuws/Buitenland
1010454
Buitenland

Al-Sisi bevorderd tot maarschalk

De miltaire machthebber in Egypte, Abdel Fattah al-Sisi, is tot maarschalk bevorderd. Interim-president Adli Mansour heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is de hoogste rang in het Egyptische leger en een eretitel die zelden wordt verleend.

Sommige waarnemers zien in de rang een speciaal eerbetoon aan minister van Defensie al-Sisi, kort voor zijn verwachte overstap naar de functie van 'burgerpresident'. Al-Sisi heeft het zelf nog niet gezegd, maar aangenomen wordt dat hij zich dit jaar tot president wil laten kiezen. Volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten heeft de hoogste militaire raad in Egypte maarschalk Al-Sisi toestemming gegeven zich kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen.

Indien hij wint wordt hij de zesde hoge officier die Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep van 1952. Sindsdien kende het land slechts één echte burgerpresident, Mohamed Mursi, een islamist die halverwege 2012 dankzij zijn verkiezingsoverwinning aantrad en begin juli vorig jaar werd afgezet door het leger.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) heeft maandag laten weten dat hij zich buigt over de vraag van het publiek om maarschalk al-Sisi mee te laten doen aan de presidentsverkiezingen. Die worden waarschijnlijk binnen een half jaar gehouden, volgens Mansour nog voor de parlementsverkiezingen. Eerder was bepaald dat de parlementsverkiezingen eerst zouden worden gehouden. De beweging waaruit Mursi voortkomt, de Moslimbroederschap, bekritiseerde maandag fel de nieuwe volgorde als een truc uit de doos van al-Sisi.