Nieuws/Buitenland
1010457
Buitenland

Opgehangen man op protestplein Kiev

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev is een 55-jarige man dood gevonden. Zijn lichaam hing aan de binnenkant van de 'nieuwjaarsboom' die demonstranten daar hebben opgebouwd, een grote stalen stellage met protestvlaggen en spandoeken. De toedracht van het sterfgeval is nog volstrekt onduidelijk.

Op het lichaam waren geen verwondingen zichtbaar, meldde de politie, die het lichaam heeft weggehaald en nader onderzoek doet. De lugubere vondst is des te vreemder, aangezien het plein in de hoofdstad van Oekraïne al sinds eind november dag en nacht bevolkt wordt door grote groepen Europees georiënteerde demonstranten. Zij eisen het vertrek van president Viktor Janoekovitsj.

Het ministerie van Justitie is sinds maandag weer vrij van demonstranten. Ze hadden het departement zondagavond bezet, maar lieten zich door oppositieleider Vitali Klitsjko overhalen hun actie op te geven. Klitsjko had de betogers opgeroepen zich te onthouden van provocaties. Dat de bezetting van het ministerie voorbij is, wil nog niet zeggen dat de ambtenaren weer aan het werk kunnen. De demonstranten van de protestbeweging Spilna Sprava (gemeenschappelijk doel) blokkeerden maandagmiddag nog altijd de ingang.

Minister van Justitie Olena Loekasj dreigde eerder op de dag dat de regering wat haar betreft de noodtoestand zou uitroepen als de bezetting niet snel zou stoppen.