Nieuws/Buitenland
1010459
Buitenland

Miljoenen extra voor NAVO hoofdkwartier

De NAVO en de 28 lidstaten maken zich zorgen over de mogelijke kostenexplosie van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ook de langere bouwtijd is een punt van zorg.

Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen maandag. Hij wilde geen cijfers noemen omdat België namens de NAVO onderhandelt met het bouwconcern dat in de problemen is geraakt.

Het Duitse blad Der Spiegel meldde eerder deze maand dat de bouw van het nieuwe hoofdkantoor waarschijnlijk zo'n 9 maanden langer duurt omdat het consortium onder leiding van bouwbedrijf BAM Alliance in financiële problemen zit. Het concern zou 245 miljoen euro extra hebben gevraagd.

Een woordvoerder van BAM spreekt desgevraagd tegen dat moederbedrijf BAM of het consortium BAM Alliance in de problemen zit. ,,We hebben afgelopen zomer al een voorziening genomen, omdat toen al duidelijk was dat dit een verlieslatend project is. Het consortium kan gewoon aan zijn verplichtingen voldoen. BAM streeft ernaar het project medio 2016 op te leveren."

BAM onderhandelt momenteel over een schadevergoeding. Het consortium zag zich geconfronteerd met meerkosten nadat onder meer de veiligheidseisen voor het nieuwe hoofdkwartier tussentijds substantieel zijn opgeschroefd, aldus de zegsman van moederbedrijf BAM. Om hoeveel geld het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen.