Nieuws/Binnenland
1010464
Binnenland

Gruwelijk beleg van Leningrad herdacht

In Sint-Petersburg is maandag in bijzijn van Vladimir Poetineen van de verschrikkelijkste belegeringen uit de geschiedenis herdacht. Het langdurige beleg van de stad, die destijds Leningrad heette, kostte tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen het leven, waaronder de broer van de Russische president.

De belegering was in september 1941 begonnen. Het Rode Leger verdreef de laatste Duitse troepen precies 70 jaar geleden, op 27 januari 1944. Leningrad bleek een onneembare vesting, maar het Duitse leger wist de stad wel te omsingelen en op die manier vrijwel van de buitenwereld af te sluiten. De gevolgen waren desastreus. Bombardementen, ziekten, honger en kou decimeerden de bevolking.

„Het is onze plicht om nooit te vergeten wat hier is gebeurd”, zei president Vladimir Poetin, zelf afkomstig uit de stad, tijdens de herdenking. Poetin legde een krans bij een massagraf en vertelde over het leed van zijn eigen familie; zijn ouders verloren tijdens het beleg een zoon; het kind stierf door ondervoeding.