Nieuws/Binnenland
1010480
Binnenland

Eis 5 jaar cel wegens houden slavinnen

Tegen de 40-jarige Braziliaanse Gersina B.C. heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag vijf jaar gevangenisstraf geëist, wegens uitbuiting en (ernstige) mishandeling van twee Braziliaanse meisjes.

„Moderne Assepoesters”, zo omschreef officier van justitie Jolanda de Boer de beide slachtoffers. Tegen B.C.'s (ex-)partner Alex C. eiste De Boer 9 maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 180 uur.

De twee jonge vrouwen, beiden begin 20, werden in 2010 afzonderlijk van elkaar naar Nederland gehaald. Zij dachten dat ze een opleiding konden gaan volgen. Daar bleek niets van waar. In plaats daarvan werden ze in het huishouden van Gersina B.C. lange dagen aan het werk gezet. Mishandelingen waren vrijwel aan de orde van de dag. Een van de meisjes kreeg een keer heet water over haar borst gegoten. De twee slachtoffers hebben eerder verklaringen afgelegd voor de rechtbank.

Gersina B.C. heeft de feiten ontkend. Niet alleen de beide slachtoffers, maar ook haar ex-partner spreken haar tegen. Alex C. heeft de wantoestanden, zoals beschreven door de vrouwen, grotendeels bevestigd en zijn spijt betuigd. Volgens officier De Boer was hij „te laf om in te grijpen'. C. (56) was „net zo bang voor B.C. als de meisjes”, aldus de officier, die daardoor tot een veel lagere strafeis tegen de man.

Volgens aanklaagster De Boer heeft B.C. blijk gegeven van „een totaal gebrek aan respect voor zelfbeschikkingsrecht” en de twee jonge vrouwen „als voetvegen behandeld”. De werkzaamheden die zij moesten verrichten, waren veelal volmaakt nutteloos. De meisjes werden „vernederd” en kregen het gevoel dat ze „nergens voor deugden”. De verdachten maakten er dankbaar gebruik van dat de slachtoffers, die in Nederland heg noch steg kenden, geen kant op konden. Een melding van een Braziliaanse dominee over de situatie in de Amsterdamse woning leidde uiteindelijk tot actie van de politie.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 19 februari.