Nieuws/Binnenland
1010491
Binnenland

Zijderoute voert naar de Hermitage

Belangstellenden die de sfeer willen proeven van de legendarische zijderoute naar het Verre Oosten kunnen binnenkort in Amsterdam terecht. De Hermitage opent 1 maart een tentoonstelling over deze legendarische handelsroute.

De route was ooit een groot handelsnetwerk dat verschillende culturen met elkaar verbond en een culturele uitwisseling veroorzaakte. Grote karavanen, met soms wel meer dan 1000 kamelen, trokken door onherbergzame gebieden en brachten goederen en ideeën.

De bezoeker reist in de voetsporen van monniken en de beroemde handelsreiziger en ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) langs kloosters, koninkrijken en nomadenstammen. De tentoongestelde voorwerpen zijn in de 19e en 20e eeuw opgegraven door Russische archeologen van het staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg.

De expositie laat ruim 260 objecten zien, waaronder schilderingen, Boeddhabeelden, gouden voorwerpen en natuurlijk ook kostbare zijde. Een van de topstukken is een ruim 9 meter lange muurschildering van een godheid in gevecht met roofdieren uit het koningspaleis in Varakhsha (8e eeuw).

De tentoonstelling Expeditie Zijderoute, schatten uit de Hermitage is te zien tot en met 5 september.