Nieuws/Binnenland
1010493
Binnenland

Rechters weigeren reizen met ov

De top van de rechtbank in Limburg weigert om het gebruik van een dure dienstauto met chauffeur op te geven. Rechtbankpresident Peter Pulles en zijn collega Fred van Gulik negeren daarmee een klemmend advies van zowel de Raad voor de Rechtspraak als de ondernemingsraad van de rechtbank.

Pulles en Van Gulik wonen beiden in Gelderland en laten zich elke dag door een chauffeur naar de Limburgse rechtbank rijden. Ze hebben geen zin om te verhuizen en de trein pakken is al helemaal geen optie voor het duo. ,,Ze moeten dan twee keer overstappen en bovendien is de eerste klas-coupé van Veolia niet optimaal", legt een woordvoerster van de rechtbank uit in Dagblad De Limburger.

De dienstauto plus chauffeur kost de gemeenschap in totaal 66.500 euro per jaar. Maar volgens de woordvoerster is het nauwelijks duurder dan wanneer de twee rechters een tweede woning zouden moeten huren in de buurt van hun Limburgse werkplek. ,,Een pied-à-terre inclusief reisgeld kost op jaarbasis 18.000 euro per persoon. Maar doordat de heren onderweg in de dienstauto werken, is een pied-à-terre volgens onze berekening per persoon op jaarbasis nog maar 2000 euro goedkoper."

De Raad voor de Rechtspraak vindt het onzinargumenten. ,,Als ze niet bereid zijn offers voor deze banen te brengen, hadden ze niet moeten solliciteren”, zegt een woordvoerder in Dagblad De Limburger.