Nieuws
1010501
Nieuws

Voor jou gelezen!

Rode oortjes van erotische thriller

Na 50 tinten grijs dachten we wel wat gewend te zijn;  de erotische thriller Havana van Jeroen Guliker bezorgt ons alsnog rode oortjes.

In Havana komt de carrière van kunstenares Hannah in een stroomversnelling als de machtige Simon Salomons haar talent ontdekt.  Door het plotselinge overlijden van haar moeder wordt Hannah gedwongen om terug te keren naar haar geboortedorp.  Maar zij heeft niet voor niets al op jonge leeftijd het streng gereformeerde Duinwijck de rug toegekeerd.

Herinneringen

Terug in het ouderlijk huis komen herinneringen boven die ze angstvallig had weggestopt. Simon Salomons, die niet alleen liefde voor haar kunst toont, maar ook gehecht raakt aan Hannah zelf, wordt onverwacht meegetrokken in haar verleden.

Tegelijkertijd speelt zich in Havana nog een verhaal af: ergens ondergronds wordt een vrouw vastgehouden door een geloofsfanaat. De man is er heilig van overtuigd dat hij het meisje in kwestie moet offeren.  Hij misbruikt het slachtoffer niet alleen seksueel maar ook geestelijk.

Het noodlot brengt de twee aparte verhaallijnen bij elkaar. En dan blijkt alles nog erger dan verwacht.

Ondanks de afleiding van de erotische scènes schrijft Jeroen Guliker een soepel lopende thriller, waarvan de afloop niet te raden valt. Maar juist door die scènes wordt duidelijk wat de drijfveren van hoofdpersoon Hannah zijn.  En zonder haar had dit verhaal waarschijnlijk  niet geschreven kunnen worden. 

Dodelijke tentakels

Ondanks de zorgvuldigheid  in opbouw en uitwerking van de plot  blijft er één los draadje hangen. De dodelijke tentakels van  kunstkenner Simon Salomons lijken in het niets opgelost. Maar misschien heeft Guliker dat express gedaan om de deur op een kier te houden voor een mogelijk vervolg? Laten we het hopen…

Jeroen Guliker; Havana; paperback 302 blz, uitg. Credo; € 17,95

Waardering: 4 sterren