Nieuws/Binnenland
1010519
Binnenland

Maatregelen tijdens de nucleaire top

Op 24 en 25 maart verwelkomt Nederland 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten tijdens de Nuclear Security Summit. Het is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. Een overzicht van de maatregelen:

- de snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen. Van Burgerveen tot Den Haag (A44 en N44) is de weg in één richting afgesloten. De N14 en de N440 bij Den Haag gaan helemaal dicht. De beperkingen gelden van 23 maart 16.00 uur tot 24 maart 15.00 uur en van 25 maart 13.00 uur tot 26 maart 05.00 uur.

- De afsluitingen gelden alleen in de richting van Schiphol naar Den Haag. De hoge gasten komen via die route aan. Na de top vertrekken ze over hetzelfde wegdeel, in feite tegen de rijrichting in over een lege weg.

- De weg van Leiden naar Noordwijk (N206) is helemaal dicht tot Katwijk en daarna gedeeltelijk dicht, voor wereldleiders die aan de kust willen overnachten.

- Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag kan omgeleid worden via Utrecht. Om opstoppingen daar te voorkomen, moet het verkeer tussen het noordoosten en de Randstad misschien om de Domstad heen. Ze worden dan omgeleid via Apeldoorn en Arnhem.

- „Kom liever niet naar de Randstad. Als je toch moet, ga dan buiten de spits. Als je toch in de spits moet, reis dan met de trein. En als je toch met de auto gaat, houd dan rekening met ernstige hinder.” Dat is het advies van Rijkswaterstaat.

- De Polderbaan van Schiphol gaat vanaf 10 maart tot na de top dicht. De vliegtuigen van de wereldleiders worden daar geparkeerd. Omdat er minder start- en landingsbanen zijn, kunnen gewone passagiers daar last van hebben. Vluchten kunnen vertraging oplopen of helemaal uitvallen.

- De NS zet langere treinen in tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. ProRail heeft locomotieven paraat om gestrande treinen weg te slepen.

- De omgeving van het World Forum wordt vrijwel hermetisch afgesloten. Wie er wil zijn, moet zich vooraf aanmelden en moet een paspoort meenemen.

- De politie zet elke dag 13.000 agenten in, niet alleen in de Randstad maar ook in de rest van het land. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook worden er 4000 marechaussees en 3000 militairen ingezet.