Nieuws/Binnenland
1010521
Binnenland

Daklozen kunnen winteropvang in

Dak- en thuislozen in de vier grote steden kunnen vanaf woensdag gebruik maken van de winteropvang. Volgens de GGD wordt het te koud om buiten te slapen waardoor de zogeheten winterkouderegeling ingaat in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Het is de eerste keer deze winter dat deze opvang nodig is.

Dak- en thuislozen die een warm onderkomen zoeken, kunnen zich melden bij de GGD. Ze ondergaan een zorgvuldige screening voordat ze gebruik kunnen maken van de extra bedden. Amsterdam telt met ruim driehonderd stuks veruit de meeste slaapplaatsen. Die zijn dit jaar ondergebracht in een leegstaand deel van de voormalige Valeriuskliniek, een honderd jaar oude psychiatrische instelling in het sjieke Zuid.

De gevoelstemperatuur moet of onder nul zijn en ten minste drie dagen aanhouden of zeker 48 uur onder de -3 zijn, of onder de -5 voor een periode van 24 uur. Vorig jaar was de winterkouderegeling 76 dagen van kracht, het jaar ervoor 17 dagen.

De GGD in de hoofdstad bepaalt samen met de collega-instellingen in Den Haag, Utrecht en Rotterdam wanneer de winterkouderegeling ingaat. Het is niet duidelijk tot wanneer de extra bedden beschikbaar zijn. Dat wordt van dag tot dag bekeken, zei een woordvoerster van de gemeente.