Nieuws/Buitenland
1010523
Buitenland

Marlboro Man overleden

De Amerikaanse acteur Eric Lawson (72) is overleden. Lawson was jarenlang het gezicht van sigarettenfabrikant Marlboro. Als zogenaamde Marlboro Man verscheen hij in reclamecampagnes als stoere cowboy. Lawon, zelf sinds zijn14e een verstokte roker, overleed aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD.

Lawson had kleine rolletjes gespeeld in de tv-series Baretta en The Streets of San Francisco toen hij eind jaren 70 door Marlboro werd ingehuurd voor hun iconische comwboyreclames. Van 1978 tot 1981 verscheen de Amerikaan regelmatig in kranten en tijdschriften als ruige Marlboro Man.

Op latere leeftijd waarschuwde Lawson voor de negatieve gevolgen van roken. Zo trad hij onder meer op in een anti-rookspotje. Toch lukte het hem zelf pas om van zijn verslaving af te komen toen hij bij hem de longziekte COPD werd geconstateerd.

Lawson is de derde Marlboroman die overleed aan een ziekte die aan roken is gerelateerd. Zijn voorgangers David Millar (1987) en David McLean (1995) stierven respectievelijk aan emfyseem en longkanker.