Nieuws/Binnenland
1010529
Binnenland

Advocaat wil vrijspraak medeverdachte Badr

Ferhat Y., medeverdachte in de zaak-Badr Hari, moet worden vrijgesproken. Volgens advocaat Warmolt Lunsingh Tonckens ontbreekt het bewijs voor de stelling van justitie dat Y. samen Badr Hari zakenman Koen Everink ernstig heeft mishandeld tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie 20 maanden cel tegen Y.

„Deze zaak is verre van opgelost door politie en Openbaar Ministerie”, betoogde de raadsman in zijn pleidooi maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Zij hebben „nooit serieus willen onderzoeken of Y. onschuldig is.'

Ferhat Y. (36) heeft zelf altijd verklaard dat hij Everink niet heeft mishandeld, maar dat hij hem juist heeft willen ontzetten toen deze in skybox 233 van de Amsterdam ArenA finaal in elkaar werd geslagen.

Evenals Hari's advocaat Bénédicte Ficq vorige week, zette Lunsingh Tonckens uiteen dat de verklaringen van slachtoffer Everink niet geschikt zijn om als bewijs te dienen. Everink weet niet wat er is gebeurd, aldus de raadsman. Hij ging in luttele seconden knock-out en verkeerde onder invloed van drank. Later is hij gaan reconstrueren wie hem wat heeft aangedaan, zo blijkt onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Ook andere getuigenverklaringen leveren allesbehalve sluitend bewijs tegen Y., meent de advocaat. De verklaringen van Badr Hari zijn volgens Lunsingh Tonckens al evenmin bruikbaar. Hari heeft gelogen en vooral geprobeerd zijn eigen rol kleiner te maken.