Nieuws
1010538
Nieuws

Mannen écht vergeetachtiger

Mannen vergeten vaker verjaardagen, huwelijksdagen en zelfs eenvoudige zaken zoals het vuilnis buiten zetten. Maar, zo blijkt uit een nieuwe studie, hier kunnen ze écht niks aan doen.

Noorse onderzoekers analyseerden ruim 37.000 mannen en vrouwen van 30 jaar en ouder. Zij werden door middel van negen vragen beoordeeld op hun geheugen. Vragen die de proefpersonen voorgelegd kregen, waren: Kost het je vaak moeite om dingen te herinneren? Heb je moeite met het herinneren van namen en data? Kun je je nog herinneren wat je een jaar geleden deed? En kun je je nog details uit een conversatie herinneren?

Over het algemeen vonden de onderzoekers dat problemen met het geheugen toenemen naarmate deelenemers ouder worden, maar in alle leeftijdsgroepen rapporteerden mannen meer geheugenpoblemen dan vrouwen.

Leeftijd

Professor Jostein Holmen: ''Bizar om te zien dat mannen echt meer vergeten dan vrouwen. Hier is nog nooit eerder bewijs voor gevonden. Tevens is het verrassend om te zien dat mannen áltijd vergeetachtig zijn. Of ze nu 30 of 60 jaar oud zijn, de resultaten waren eenduidig.''

Verschil

Volgens onderzoekers kunnen geslachtsverschillen in het geheugen een reden zijn voor de vergeetachtigheid van mannen. Maar, benadrukken ze, de studie vond hier geen duidelijk bewijs voor. De reden voor het verschil in geheugen tussen seksen is dus nog erg onduidelijk.  

Verdere studies moeten uitwijzen of geheugenproblemen op jongere leeftijd ook kunnen leiden tot eerdere ontwikkeling van dementie.