Nieuws/Binnenland
1010552
Binnenland

Valkenburg weer even vliegbasis

Een deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is tijdens de nucleaire top in maart in Den Haag weer militair terrein. Het wordt dan gebruikt als vliegbasis voor Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en helikopters van de politie.

Defensie bewaakt en beschermt het luchtruim en zal onder meer ook helpen bij de beveiliging van de kust en andere locaties en routes naar het congrescentrum waar de top op 24 en 25 maart plaatsvindt. Daarbij worden ruim 3000 militairen en circa 3000 marechaussees ingezet, zei een woordvoerster maandag.

Op de vliegbases in Volkel en Leeuwarden zullen F16-jachtvliegtuigen paraat staan om vliegtuigen te onderscheppen die op dat moment niet in het Nederlandse luchtruim mogen komen. Radarvliegtuigen (AWACS) van de NAVO vliegen rond om het luchtruim te bewaken.

Langs de kust plaatst Defensie luchtverdedigingsapparatuur. Ook voor de kust zullen enkele marineschepen actief zijn om daarbij te helpen en de kustlijn en de vaarroutes rond Scheveningen en Noordwijk te bewaken.

Verder levert Defensie ambulances en zullen militairen EHBO-posten opzetten.