Nieuws
1010558
Nieuws

Lang kind vaker te dik

Lange meisjes en jongens tussen de 5 en 15 jaar zijn veel vaker te dik in vergelijking met hun kortere leeftijdsgenoten.

Overgewicht komt ten opzichte van korte kinderen ongeveer vier keer vaker voor onder lange kinderen tussen de 5 en 14/15 jaar. Zowel lange als korte kinderen met overgewicht hebben een veel hoger risico op overgewicht op volwassen leeftijd dan kinderen zonder overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Loughborough University, dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One is gepubliceerd.

Risico

In 2009 had in deze leeftijdsgroep 27% van de lange meisjes en 24% van de lange jongens overgewicht, terwijl dit slechts 7% bij korte meisjes en 6% bij korte jongens was.

Kinderen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s. Genen en voeding spelen zeer waarschijnlijk een rol in de verklaring waarom lange kinderen veel vaker te dik zijn. Niet eerder is een publicatie verschenen waarbij de prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. Deze prevalentiecijfers, waarin wordt aangegeven hoe vaak overgewicht voorkomt, maken onderdeel uit van de landelijke groeistudies die TNO sinds 1955 regelmatig uitvoert.