Nieuws/Buitenland
1010561
Buitenland

Geheime sekskelders Kaddafi ontdekt

De Libische ex-dictator Muammar Kaddafi blijkt tijdens zijn meer dan 40 jaar durende schrikbewind honderden, zo niet duizenden jonge vrouwen mishandeld, misbruikt en verkracht te hebben. De meisjes werden ontvoerd en als slaven gevangen gehouden in ondergrondse sekskelders, waar de krankzinnige dictator zich ongestoord op hen kon uitleven. Sommige van zijn slachtoffertjes waren niet ouder dan 14 jaar. Ze werden vaak jarenlang vastgehouden.

Dat blijkt uit een schokkende Britse documentaire van BBC 4. De documentairemakers spraken met slachtoffers en andere betrokkenen en laten beelden zien van de huiveringwekkende ruimtes waar Kaddafi de tieners misbruikte. Een van de kamers is volledig ingericht als gynaecologische onderzoeksruimte. Voorafgaand aan het misbruik werden de meisjes daar door doktoren geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze geen seksueel overdraagbaren ziektes hadden. Ook zouden meisjes daar na afloop soms gedwongen een abortus hebben ondergaan.

Zie hier en hier beelden van de geheime seksbunker.

Kaddafi zou zijn slachtoffers overal vandaan hebben gehaald. Zo gaf hij lezingen op scholen en universiteiten. Tijdens die optredens speurde de dictator de zaal af op zoek naar 'geschikte' prooien. Zijn bodyguards namen de meisjes dan op Kaddafi's aanwijzen mee, zo nodig met geweld. ,,Een van de meisjes verdween op een dag gewoon. Ze is nooit meer gevonden, ondanks wanhopige zoektochten van haar vader en moeder", zo vertelt de moeder van een studente in de BBC-documentaire. ,,Een ander slachtoffer werd na drie maanden verkracht en gewond voor dood achtergelaten in een park." Ook jonge jongens zouden naar de sekskelders zijn ontvoerd.

De documentairemakers spreken een jonge vrouw die naar eigen zeggen 7 jaar lang gevangen werd gehouden. Ze wist uiteindelijk te ontsnappen toen haar bewakers vergaten een deur op slot te doen. Kaddafi verkeerde tijdens de seks meestal onder invloed van drank en cocaïne. Ook gebruikte hij vaak Viagra. ,,Ik zal de eerste keer dat hij mij verkrachtte nooit meer vergeten", vertelt ze. ,,Het voelde ook als een dolkstoot door mijn ziel."

Het regime van Kaddafi werd in 2011 omver geworpen. Kaddafi zelf viel in oktober van dat jaar in de handen van opstandelingen terwijl hij zich in een rioolbuis probeerde te verstoppen. De 69-jarige dictator werd bij zijn gevangenneming zwaar mishandeld en overleed korte tijd later.