Nieuws
1010578
Nieuws

Dode muggen massaal opgestuurd

Na een oproep van wetenschappers van de Wageningen University om platgeslagen muggen, zijn er intussen al meer dan 1500 dode exemplaren opgestuurd.

Daaruit blijkt dat de beestjes ook hartje winter nog altijd voor terreur in vooral de slaapkamer vormen. De tot nog toe uitzonderlijk warme winter speelt daarbij vermoedelijk een cruciale rol.

Na de oproep circa twee weken geleden zijn de wetenschappers bedolven onder de muggen. De onderzoekers riepen het publiek op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en toe te sturen voor nadere studie. Vermoedelijk gaat het om een ‘tweelingzusje’ van de in ons land beruchte ‘huissteekmug’, met als voornaamste verschil dat dit tweelingzusje ook in de winter actief blijft. Daarnaast werd het publiek opgeroepen om muggenoverlast in de winter te melden op de nieuwe site Muggenradar.nl.

Steekmug

Na de oproep dat de muggen gratis kunnen worden opgestuurd, is hier massaal gehoor aan gegeven. Alle muggen werden door studenten in plastic buisjes gedaan die zijn genummerd en ingevroren voor nadere analyse. Intussen is er een eerste tussenstand opgemaakt. Van alle inzendingen bleek 55 procent een steekmug. Circa 40 procent was geen steekmug, maar een andere muggensoort.

Op de kadavertjes wordt in een later stadium DNA-onderzoek uitgevoerd om te kijken of er sprake is van de reguliere huissteekmug of de zogenoemde Molestus-variant, die ook in de winter actief blijft. Volgens een woordvoerder van de Wageningen University is de verwachting dat het in een groot deel van de opgestuurde muggen om de Molestus-variant gaat. ,,Mogelijk heeft echter de zeer warme winter ook de gewone huissteekmug geactiveerd”, aldus de zegsman.

Belang

Volgens de woordvoerder wordt met het onderzoek zeker van de mug geen olifant gemaakt, maar is het wel degelijk van wetenschappelijk belang. Met name voor de volksgezondheid. De ‘Molestus-mug’ is namelijk mogelijk in staat om schadelijke virussen of parasieten over te brengen op mensen, waaronder het West-Nijlvirus.

Dat het muggenprobleem leeft onder het publiek, blijkt wel. Behalve dat er 1500 kadavertjes zijn opgestuurd, zijn er in twee weken tijd op internet meer dan 2.500 vragenformulieren ingevuld. Daarvan geeft 54 procent dat ze overlast heeft ondervonden: 57 procent van deze groep is gebeten, in andere gevallen ging het om ergernissen in de vorm van gezoem. De hinder is het grootst in de slaapkamer, melden de respondenten.

Muggen opsturen kan nog tot 15 februari.