Nieuws
1010582
Nieuws

Daft Punk grote winnaar Grammy Awards

Het Franse electroduo Daft Punk, bestaande uit Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo, is zondag de grote winnaar geworden bij de 56e editie van de Grammy Awards. Het koppel won met Album of the Year en Record of the Year twee van de belangrijkste muziekprijzen tijdens de uitreiking in het Staples Center.

Met het nummer Get Lucky, waaraan ook Pharell Williams en Nile Rodgers meewerkten, troefde Daft Punk de andere gegadigden Imagine Dragons, Lorde, Bruno Mars en Robin Thicke af. Get Lucky staat op het album Random Access Memories, waarmee de beide Fransen hun tweede belangrijke algemene award wonnen. Sara Bareilles, Kendrick Lamar, Macklemore & Ryan Lewis en Taylor Swift moesten het afleggen. Met Get Lucky won Daft Punk ook de prijs voor Best Pop Duo. Het album werd ook geëerd als Best Dance Album.

Ook de Nieuw-Zeelandse Lorde sloeg een flinke slag in Los Angeles. De 17-jarige zangeres, Ella Maria Lani Yelich O'Connor genaamd, won de prijs Song of the Year met het nummer Royals. Met hetzelfde liedje werd ze ook gelauwerd in de categorie Best Pop Solo Performance.

De vierde algemene award was voor Macklemore & Ryan Lewis, die hun nominatie wel verzilverden in de categorie Best New Artist. Met de prijzen voor Best Rap Performance, Best Rap Song en Best Rap Album domineerden ze ook de rapcategorie.

De enige Nederlandse genomineerde, dj Armin van Buuren, ging zonder beeldje naar huis. De vijfvoudig beste dj ter wereld moest de prijs in de categorie Best Dance Recording laten aan zijn concurrent Zedd. De Duitser won met zijn nummer Clarity, waarin de Engelse zangeres Foxes de vocalen voor haar rekening nam. Van Buuren was genomineerd met de Canadees Trevor Guthrie met This Is What It Feels Like.

Het publiek in het Staples Center werd verrast door een gezamenlijk optreden van Paul McCartney en Ringo Starr, een zeldzaamheid. De twee nog levende leden van The Beatles brachten Queenie Eye ten gehore, een nieuw nummer van McCartney. Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, danste vrolijk mee in het publiek terwijl McCartney de piano bespeelde en Starr drumde.

The Beatles wonnen dit jaar de Lifetime Achievement Award. McCartney won in Los Angeles de Grammy's voor Best Rock Song en Best Music Film.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars