Nieuws/Binnenland
1010636
Binnenland

Krijgt mijn vrouw lagere heffingskorting?

Ik heb een goedbetaalde baan, zo goed zelfs dat ik in de groep werknemers val bij wie de algemene heffingskorting dit jaar wordt gekort. Met 700 euro in mijn geval. Wil dit zeggen dat ook mijn vrouw (56) minder uitbetaald krijgt van de fiscus? Zij werkt niet buitenshuis.

Nee, of iemands algemene heffingskorting wordt gekort, hangt af van de hoogte van iemands inkomen. Uw vrouw is vóór 1963 geboren en zij heeft nog geen recht op AOW. Zij krijgt, als ze zelf geen inkomen heeft, de volledige algemene heffingskorting van 2103 euro uitbetaald. De enige voorwaarde hiervoor is dat u voldoende (dus minstens 2103 euro) belasting betaalt.

U schrijft dat uw eigen algemene heffingskorting met 700 euro wordt gekort. Dat wil zeggen dat u een inkomen heeft dat ruim boven modaal ligt. De hoogte van uw algemene heffingskorting heeft geen gevolgen voor die van uw vrouw. Zolang u als echtpaar maar voldoende belasting betaalt, houdt uw vrouw recht op uitbetaling van haar volledige algemene heffingskorting van 2103 euro. Ook al zou uw eigen heffingskorting dit jaar slechts 1400 euro zijn.