Nieuws/Binnenland
1010664
Binnenland

Elf examenfraudeurs hele week voor rechter

Elf leerlingen van de islamitische Ibn Ghaldounschool in Rotterdam moeten zich vanaf vandaag verantwoorden voor de rechter om betrokkenheid bij de grootste examenfraude ooit.

Zij worden verdacht van diefstal van examens, het behulpzaam zijn bij het stelen door docenten af te leiden, of heling, door de geheime informatie te verkopen aan andere eindexamenleerlingen.

De rechtbank in Rotterdam trekt de hele week uit voor de zaak. Vandaag komen de negen meerderjarige verdachten voor. Morgenochtend gaat de rechtbank achter gesloten deuren verder met de zaak tegen twee 16-jarigen. Woensdag wordt de strafeis van het OM verwacht in alle zaken.

Op 28 mei 2013 kwam de eerste aanwijzing dat er eindexamens waren gelekt. De dag voordat vwo-scholieren hun eindexamen Frans moesten doen, stonden delen ervan online. Het examen werd in het hele land een dag uitgesteld.

Verzegeling

Twee dagen later bleek waar het lek zat; op de Ibn Ghaldounschool. En het bleek zich niet tot Frans te beperken. In totaal stalen leerlingen 27 examens. Op de school werd niet opgemerkt dat de verzegeling verbroken was.

De gevolgen waren groot. De overheid staakte de bekostiging van de school, waardoor Ibn Ghaldoun in 2013 failliet ging. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) stelde een inkeerregeling in. Zesentwintig leerlingen meldden zich bij hun schoolleiding met de mededeling dat ze eindexamens vooraf hadden ingezien.

Zij kregen het recht om die over te doen.

Volgens media zou uit het dossier blijken dat de 6-vwo-klas van Ibn Galdoun zich boven de regels verheven voelde, en daar mee wegkwam. Er werd onderhandeld over cijfers, die werden opgekrikt, en docenten werden geïntimideerd en bedreigd.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");